settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li razlika između Knjige života i Janjetove Knjige života?

Odgovor


U Novom zavjetu se “Knjiga života” spominje osam puta, a od toga se dva puta odnosi specifično na onu koja pripada Janjetu, Isusu Kristu. Sedam navoda se nalazi u knjizi Otkrivenja. Oni čija su imena zapisana u Knjizi života su oni koji pripadaju Bogu, koji su zadobili vječni život.

Pavle se obraća onima koji se trude uz njega kao onima čija su imena u Knjizi života (Filipljanima 4:3), ponovo prepoznajući Knjigu života kao zapis imena onih koji imaju vječno spasenje. Na isti način, Otkrivenje 3:5 se odnosi na Knjigu života u kojoj su imena onih koji vjeruju u Gospoda. To su oni koji su pobijedili nevolje zemaljskog života, dokazujući da je njihovo spasenje istinsko. Ovaj stih također razjašnjava da, jednom kada je nečije ime zapisano u Knjizi života, ta osoba ima Isusovo obećanje da ga nikada neće izbrisati, što ponovo dokazuje doktrinu vječne sigurnosti. Gospod Isus, koji u ovom dijelu Otkrivenja govori crkvama, obećava da će priznati one koji su Njegovi pred svojim Ocem. Suprotno tome, u Otkrivenju 20:15 otkrivamo sudbinu onih čija imena nisu zapisana u Knjizi života – vječnost u ognjenom jezeru.

U Otkrivenju 13:8 i 21:27 nalazimo pojam “Janjetova Knjiga života”, u kojoj su također imena onih koji su oprani krvlju Janjeta, Isusa Krista. Janje koje je bilo “zaklano od postanka svijeta” ima knjigu u kojoj su zapisani svi oni koji su otkupljeni Njegovom žrtvom. To su oni koji će ući u sveti grad, novi Jeruzalem (Otkrivenje 21:10) i koji će živjeti zauvijek na nebu sa Bogom. Pošto je Knjiga života ta u kojoj su zapisani svi koji imaju vječni život kroz Janje, jasno je da su Knjiga života i Janjetova Knjiga života jedna te ista knjiga.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Postoji li razlika između Knjige života i Janjetove Knjige života?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries