settings icon
share icon
Pitanje

Da li je moguće znati kad Isus ponovo dolazi?

Odgovor


Matej 24:36-44 izjavljuje: ""A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli nebeski, ni Sin, nego samo Otac... Bdijte dakle jer ne znate u koji dan Gospodin vaš dolazi... Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi". Na prvi pogled, ovi stihovi kao da daju jasan i određen odgovor na to pitanje. Ne, niko ne može znati kada se Isus vraća. Međutim, ovdje ne kaže da niko nikad neće moći da zna kada On ponovo dolazi. Većina bibličara bi rekla da Isus, sada proslavljen u nebu, zna vrijeme svog povratka, ukazujući na to da izraz "ni Sin" ne znači da On nikada neće znati kad će se vratiti. Slično tome, moguće je da, iako Matej 24:36-44 naznačava da niko u to vrijeme nije mogao znati momenat Isusovog dolaska, Bog otkriva to vrijeme nekome u budućnosti.

Uz to, tu su i stihovi iz Djela 1:7, koji kažu: "Nije vaše znati vremena ili časove, što ih je Otac zadržao u svojoj vlasti". Ovo je Isus rekao nakon što su ga učenici pitali da li će u to vrijeme obnoviti izraelsko kraljevstvo. To izgleda potvrđuje poruku iz Mateja 24. Nije na nama da znamo vrijeme Isusovog drugog dolaska. Ali postavlja se i pitanje na koji se povratak odnosi ovaj odlomak. Da li oni govore o Uznesenju ili o Drugom dolasku? Koji povratak se ne zna kad će se zbiti – Uznesenje, Drugi dolazak, ili oboje? I dok je Uznesenje predstavljeno kao neposredno i tajanstveno, vrijeme Drugog dolaska bi se moglo znati na osnovu proroštava o zadnjim vremenima.

Imajući to na umu, treba da budemo potpuno jasni: mi ne vjerujemo da je Bog ikome otkrio kada Isus ponovo dolazi i ne vidimo u Pismu da bi nešto ukazivalo na to da će On to ikada ikome otkriti. Stihovi u Mateju 24:36-44, koji su govoreni direktno ljudima u Isusovo vrijeme, također sadrže i sveopšte principe. Dan Isusovog povratka i kraja vremena nije na nama da znamo. Pismo nas nigdje ne ohrabruje da pokušamo da odredimo taj datum. Umjesto toga, mi treba da budemo "budni; jer ne znamo dana, u koji dolazi Gospodin naš" (42. stih). Treba da budemo "spremni; jer Sin čovječji dolazi u čas, u koji se ne nadamo" (44. stih). Snaga Isusovih riječi se umanjuje ako bi neko u nekoj tački u budućnosti mogao da odredi kada se On vraća. Ako se otkrije taj dan, mi više ne treba da budemo "budni" ili "spremni". Dakle, uz princip iz Mateja 24:36-44 na umu, ne, nije moguće da bilo ko zna tačan dan Isusovog povratka.

Uprkos jasnom biblijskom principu, mnogi su u kršćanskoj historiji pokušali da prorokuju datum Isusovog drugog dolaska. Predlagali su se mnogi takvi datumi, a svaki od njih je bio pogrešan. Postojala su dva skorašnja, popularna dana: 21. maj, 2011. i 21. decembar, 2012. Decembarski je vezan za calendar Maja, bez ikakvog biblijskog dokaza. Onaj u maju, "Sudnji dan", je predložio Harold Camping, vlasnik Family radija. Treba zapaziti da je on prije toga predvidio da će se Isus vratiti 1994. Očigledno nije bio u pravu. Camping je tvrdio da ima dokaze u Pismu za 21. maj 2011. Time što je koristio 4990. g.p.n.e, oko koje se nagađalo da je doba Potopa, i zatim primijenio stih da je "jedan dan pred Gospodinom kao tisuća godina", iz 2. Petrove 3:8, na sedam dana iz Postanka 7:4, a zatim izračunao 7000 godina od te 4990., dobio je godinu 2011. Zatim, na osnovu "sedamnaestog dana drugoga mjeseca" iz Postanka 7:11, koristeći židovski kalendar, dobijemo 21. maj. Dakle, da li je Campingova metodologija validna?

Prvo, Camping je jednostavno zanemario drugi dio 2. Petrove 3:8: "i tisuća godina kao jedan dan". Dalje, 2. Petrova 3:8 nam ne daje metodu za računanje zadnjih vremena. Umjesto toga, ti stihovi jednostavno kažu da je Bog iznad vremena. On je bezvremen, beskonačan i vječan. Drugo, u kontekstu Postanka 7:4-11 nam ne ukazuje na to da "sedam dana" i "sedamanesti dan drugoga mjeseca" treba da se tumači tako da se primijeni na bilo šta drugo osim na ono što je Bog posebno rekao Noi. Treće, 4990 g.p.n.e. kao godina Potopa je u najbolju ruku pretpostavka, bez biblijskog dokaza. Campingovo računanje koje je dovelo do 21. maja, 2011. pada u vodu pri čak najosnovnijem istraživanju Biblije. Sad, da li je bilo moguće da se Isus vrati tog dana? Da, ali isto tako je moguće da On ponovo dođe bilo kog drugog dana. Da li metoda računanja datuma Harolda Campinga ima bilo kakvu biblijsku validnost? Ne, nema. Nažalost, on i drugi će zasigurno izračunavati nove datume u budućnosti i pokušavati da objasne promašaje "greškama u proračunu" ili slično.

Ključne tačke su (1) Biblija nas nigdje ne ohrabruje da pokušamo da otkrijemo vrijeme Isusovog povratka i (2) Biblija nigdje ne daje izričit podatak kojim bismo mogli da odredimo vrijeme Isusovog povratka. Umjesto razvijanja bujnih i nesigurnih proračuna koji bi odredili kada se Isus vraća, Biblija nas ohrabruje da "bdijemo" i budemo "spremni" (Matej 24:42-44). Činjenica da je dan Njegovog ponovnog dolaska nepoznat bi trebalo da nas motiviše da živimo svaki dan u svjetlu Isusovog skorog povratka.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je moguće znati kad Isus ponovo dolazi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries