settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači to da je Isus naš Veliki svećenik?

Odgovor


Veliki svećenik je samo jedna od mnogih Isusovih titula: Mesija, Spasitelj, Sin Božiji, Sin čovječiji, Prijatelj grešnika, itd. Svaka se fokusira na određeni aspekt onoga ko On jeste i toga šta to znači. U Poslanici Hebrejima, Isus se naziva Velikim svećenikom (Hebreji 2:17; 4:14). Riječ “svećenik” nosi nekoliko izvornih značenja. Prvo, ona označava onog koji posreduje u religijskoj službi. Drugo, odnosi se na onog koji je svet ili odvojen, kako bi činio tu službu.

Prvo mjesto na kojem nalazimo ovu riječ u Bibliji je Postanak 14. Abraham, prijatelj Božiji, je ušao u borbu da spasi svog nećaka Lota, kojeg je zarobila elamska vojska. Na povratku ga je susreo Melkisedek, kralj salemski i svećenik Svevišnjeg Boga. Ovaj čovjek, čije ime znači “kralj pravednosti” je blagoslovio Abrahama i Svevišnjeg Boga koji mu je dao pobjedu. Zauzvrat, Abraham mu je dao desetak (10%) od sveg ratnog plijena. Tim činom je potvrdio Melkisedekov visoki položaj kao Božijeg svećenika.

Godinama kasnije, Abrahamov pra-praunuk Levi je bio izdvojen od Boga da bude otac svećeničkog plemena. Kada je dat Zakon na gori Sinaj, Leviti su bili postavljeni kao sluge Šatora, zajedno sa Aronom i njegovim sinovima, koji su postavljeni kao svećenici. Svećenici su bili odgovorni za posredovanje između Boga i ljudi, prinošenjem mnogih žrtava koje je Zakon zahtijevao. Među svećenicima, jedan je bio izabran kao Veliki svećenik i on je ulazio u Svetinju nad svetinjama jednom godišnje, na Dan pomirenja, kako bi pomazao Kovčeg saveza krvlju žrtve (Hebrejima 9:7). Ovim dnevnim i godišnjim žrtvama, grijesi naroda su bili privremeno pokriveni, dok nije došao Mesija koji ih je ponio.

Kada je Isus nazvan našim Velikim svećenikom, to ukazuje na oba ova primjera svećenstva. Kao Melkisedek, On je postavljen van Zakona danog na sinajskoj gori (Hebrejima 5:6). Kao levitski svećenik, Isus je prinio žrtvu kako bi ispunio Božiji Zakon, kada je ponudio sebe za naše grijehe (Hebrejima 7:26-27). Za razliku od Levita, koji su morali iznova i iznova da prinose žrtve, Isus je prinio svoju žrtvu jednom, time zadobijajući vječno iskupljenje za sve koji po Njemu dođu Bogu (Hebrejima 9:12).

Postoji još jedna važna činjenica u vezi Isusovog svećenstva – svaki svećenik je izabran od ljudi. Isus, iako Bog iz vječnosti, je postao čovjeki kako bi pretrpio smrt i služio nam kao Veliki svećenik (Hebrejima 2:9). Kao čovjek, bio je izložen svim slabostima i iskušenjima koje mi imamo, tako da je mogao lično da se poveže s nama u našim borbama (Hebrejima 4:15). Isus je veći od svakog drugog svećenika, tako da je nazvan našim “uzvišenim Velikim svećenikom”, u Hebrejima 4:14, i to nam daje odvažnost da pristupimo “smjelo k prijestolju milosti, da postignemo milosrđe i nađemo milost, kad nam ustreba pomoć” (Hebreji 4:16).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači to da je Isus naš Veliki svećenik?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries