settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus bio vegetarijanac? Da li bi kršćanin trebalo da bude vegetarijanac?

Odgovor


Isus nije bio vegetarijanac. Biblija bilježi da je On jeo ribu (Luka 24:42-43) i janje (Luka 22:8-15). Čudesno je nahranio gomilu ljudi ribom i hljebom, što bi bilo čudno sa njegove strane ako je bio vegetarijanac (Matej 14:17-21). U viziji apostola Petra, Isus je izjavio da je sva hrana čista, uključujući i životinje (Djela 10:10-15). Nakon potopa u Noevo vrijeme, Bog je dozvolio čovječanstvu da jede meso (Izlazak 9:2-3). On nikada nije povukao to dopuštenje.

Uz gore rečeno, ne postoji ništa pogrešno u tome da je neki kršćanin vegetarijanac. Biblija nam ne zapovijeda da jedemo meso. Nije pogrešno suzdržavati se od njega. Ono što Biblija kaže je da ne treba da namećemo svoje uvjerenje drugim ljudima vezano za ovo, niti da ih osuđujemo radi onoga što jedu ili što ne jedu. Rimljanima 14:2-3 nam kaže: “Jedan naime vjeruje da smije sve jesti, a onaj koji je slab jede povrće. Neka onaj koji jede ne prezire onoga koji ne jede, a onaj koji ne jede neka ne osuđuje onoga koji jede, jer ga je Bog primio.”

Da ponovimo, Bog je čovječanstvu nakon potopa dao dopuštenje da jede meso (Postanak 9:3). U Starozavjetnom zakonu je izraelskom narodu zapovijeđeno da ne jede određenu hranu (Levitski zakonik 11:1-47), ali nikad nisu dobili zapovijest da ne jedu meso. Isus je izjavio da je sva hrana, uključujući i sve vrste mesa, čista (Marko 7:19). Kao i u drugim stvarima, svaki kršćanin bi trebalo da se moli za vođstvo vezano za to šta bi trebalo da jede. Šta god da odlučimo da jedemo je prihvatljivo Bogu, sve dok smo mu zahvalni što nam je providio hranu (1. Solunjanima 5:18). “Ako dakle jedete ili pijete, ili drugo što činite, sve činite na Božju slavu!” (1. Korinćanima 10:31).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Isus bio vegetarijanac? Da li bi kršćanin trebalo da bude vegetarijanac?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries