settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje i kakva je važnost uznesenja Isusa Krista?

Odgovor


Nakon što je Isus uskrnsuo iz mrtvih, “pokazao je da je živ” (Djela 1:3) ženama kod groba (Matej 28:9-10), svojim učenicima (Luka 24:36-43) i drugima kojih je bilo više od 500 (1. Korinćanima 15:6). U danima koji su uslijedili nakon Njegovog uskrnsuća, Isus je naučavao svoje učenike o kraljevstvu Božijem (Djela 1:3).

Četrdeset dana nakon uskrsnuća, Isus i Njegovi učenici su otišli na Maslinsku goru, blizu Jeruzalema. Tamo im je On obećao da će uskoro primiti Duha Svetog, i rekao im je da ostanu u Jeruzalemu dok Duh ne dođe. Zatim ih je blagoslovio i, dok ih je blagosiljao, uznio se u nebo. Zapis o tome možemo naći u Luki 24:50-51 i Djelima 1:9-11.

Jasno je iz Pisma da je Isusovo uznesenje bilo doslovno, da se u tijelu vratio na nebo. Uznio se sa zemlje postepeno i vidljivo, dok su ga mnogi svjedoci napeto posmatrali. Dok su se učenici upinjali da uhvate zadnji tračak Isusove pojave, zaklonio ga je oblak od njihovih pogleda a dva anđela su se pojavila i obećala Kristov povratak, “kao što vidjeste da uzlazi na nebo” (Djela 1:11).

Uznesenje Isusa Krista je značajno iz nekoliko razloga:

1) Ono je signaliziralo kraj Njegove zemaljske službe. Bog Otac je u ljubavi poslao svog Sina na svijet u Betlehem, i sad se Sin vraća Ocu. Vrijeme Njegovih ograničenja u tijelu, kao ljudskog bića, je došlo kraju.

2) Ono označava uspjeh Njegovog zemaljskog djelovanja. Sve za šta je došao da uradi, bilo je ispunjeno.

3) Ono je obilježilo povratak Njegove nebeske slave. Isusova slava je bila pokrivena velom tokom Njegovog vremena na zemlji, sa jednim kratkim izuzetkom tokom Preobraženja (Matej 17:1-9).

4) Ono simbolizuje činjenicu da ga je sam Otac uzvisio (Efežanima 1:20-23). Onaj kojim je Otac u potpunosti zadovoljan (Matej 17:5) je u časti primljen nazad gore i dano mu je ime koje je nad svakim imenom (Filipljanima 2:9).

5) Ono mu je omogućilo da pripremi mjesto za nas (Ivan 14:2).

6) Ono ukazuje na početak Njegovog djelovanja kao Velikog sveštenika (Hebrejima 4:14-16) i posrednika Novog saveza (Hebrejima 9:15).

7) Ono postavlja model za Njegov povratak. Kada Isus dođe da uspostavi svoje Kraljevstvo, On će se vratiti baš kao što je otišao – bukvalno, u tijelu i vidljivo, na oblacima (Djela 1:11; Daniel 7:13-14; Matej 24:30; Otkrivenje 1:7).

Trenutno, Gospod Isus je na nebu. Pismo ga često opisuje kao onoga koji je sa desne Očeve strane, na poziciji časti i autoriteta (Psalam 110:1; Efežanima 1:20; Hebrejima 8:1). Krist je Glava Crkvi (Kološanima 1:18), onaj koji daje duhovne darove (Efežanima 4:7-8) i onaj koji ispunjava sve u svemu (Efežanima 4:9-10). Njegovo uznesenje je bio događaj koji ga je premjestio sa zemaljske na nebesku službu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koje je značenje i kakva je važnost uznesenja Isusa Krista?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries