settings icon
share icon
Pitanje

Sa kakvim se suđenjem Isus suočio prije nego što je razapet?

Odgovor


U noći kada je uhapšen, Isus je bio odveden pred Anu, Kaifu i skup religijskih vođa koji se zvao Sanhedrin (Ivan 18:19-24; Matej 26:57). Nakon toga je odveden Pilatu, rimskom upravitelju (Ivan 18:28), a zatim Herodu (Luka 23:7) i onda opet vraćen Pilatu (Luka 23:11-12), koji ga je na kraju osudio na smrt.

Isusovo suđenje se može podijeliti u šest dijelova: tri na vjerskom i tri pred rimskim sudom. Sudilo mu se pred Anom, bivšim velikim svećenikom; Kaifom, tadašnjim velikim svećenikom i Sanhedrinom. Na ovim “svećeničkim” sudovima, bio je optužen za bogohulje, jer je tvrdio da je Sin Božiji, Mesija.

Suđenje pred židovskim vjerskim autoritetima je pokazalo do kog stepena su židovske vođe prezirale Isusa, jer nisu marili za to koliko će sopstvenih zakona zanemariti. U ova suđenja je bilo uključeno nekoliko nezakonitih stvari, gledano iz perspektive židovskog zakona: (1) Ne treba održavati suđenja uoči praznika, a Isusu se sudilo tokom Pashe. (2) Svaki član suda treba pojedinačno da glasa da li je za osudu ili oslobađanje, ali Isus je bio optužen tako što su svi uzvikivali. (3) Ako je neko optužen na smrtnu kaznu, treba da prođe jedna noć prije nego što dođe do izvršenja presude; međutim, prije nego što je Isus stavljen na križ, prošlo je samo par sati. (4) Židovi nisu imali autoritet da bilo koga pogube, a ipak su isplanirali Isusovo pogubljenje. (5) Suđenje se ne vrši noću, ali ovo se odigralo prije zore. (6) Optuženi je trebalo da ima nekoga da ga zastupa ili priliku da se izjasni, ali Isus nije imao nijedno od toga. (7) Optuženom se nisu smjela postavljati pitanja koja ga direktno okrivljuju, ali Isusa su pitali da li je On Krist.

Suđenje pred rimskim autoritetima je počelo sa Pilatom (Ivan 18:28), nakon što je Isus pretučen. Ovdje su optužbe protiv njega bile veoma drugačije od onih na vjerskom suđenju. Tužilo mu se za podsticanje ljudi na pobunu, da im je govorio da ne plaćaju porez i za tvrdnje da je kralj. Pilat nije našao nijedan razlog da ubije Isusa, tako da ga je poslao Herodu (Luka 23:7). Ovaj ga je ismijao ali, želeći da izbjegne političku nestabilnost, poslao ga je nazad Pilatu (Luka 23:11-12). To je bilo zadnje suđenje, jer je Pilat pokušavao da smiri židovsko neprijateljstvo time što će izbičevati Isusa. Rimsko bičevanje je zastrašujuće i obično ide sa 39 udaraca. U posljednjem pokušaju da oslobodi Isusa, Pilat je ponudio zatvorenika Barnabu, da bude razapet umjesto Njega, ali to je bilo uzalud. Rulja je uzvikivala da Barnaba bude oslobođen, a Isus razapet. Pilat je odobrio njihov zahtjev i predao ga njihovoj volji (Luka 23:25). Suđenje Isusu predstavlja krajnje ismijavanje pravde. On, najnedužniji čovjek u historiji svijeta, bio je proglašen krivim za zločin i osuđen na smrt razapinjanjem.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Sa kakvim se suđenjem Isus suočio prije nego što je razapet?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries