settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači to da Isus spašava?

Odgovor


“Isus spašava” je poznati slogan sa naljepnica za auta, znakova na sportskim događajima i čak banera koje mali avioni provuku preko neba. Nažalost, samo nekoliko onih koji vide izraz: “Isus spašava” zaista i potpuno razumiju šta to znači. Postoji nevjerovatna količina sile i istine upakovane u ove dvije riječi.

Isus spašava, ali ko je Isus?
Većina ljudi razumije da je Isus bio čovjek koji je živio u Izraelu prije otprilike 2000 godina. Zapravo, svaka religija na svijetu ga vidi kao dobrog učitelja i/ili proroka. I dok su ove stvari definitivno tačne, one ne obuhvataju ono što je On zaista, niti objašnjavaju kako ili zašto On spašava. Isus je Bog u ljudskom obličju (Ivan 1:1, 14). On je Bog, koji je došao na zemlju, kao istinsko ljudsko biće (1. Ivanova 4:2). Bog je postao čovjek u osobi Isusa, kako bi nas spasio. To nas dovodi do drugog pitanja: zašto nam je potrebno spasenje?

Isus spašava, ali zašto treba da budemo spašeni?
Biblija izjavljuje da je svako ljudsko biće koje je ikad živjelo, zgriješilo (Propovjednik 7:20; Rimljanima 3:23). Zgriješiti znači uraditi nešto, makar i u mislima ili riječima, što je u suprotnosti sa Božijim savršenim i svetim karakterom. Zbog našeg grijeha, svi smo zaslužili Božiju osudu (Ivan 3:18, 36). Bog je savršeno pravedan, tako da On ne može dozvoliti da grijeh i zlo prođu nekažnjeno. Pošto je On neograničen i vječan i pošto je sav grijeh u suštini protiv njega (Psalam 51:4), samo neograničena i vječna kazna je dovoljna. Vječna smrt je jedina pravedna kazna za grijeh. Zato je nama potrebno spasenje.

Isus spašava, ali kako?
Pošto smo svi zgriješili protiv neograničenog Boga, ili ograničena osoba (mi) mora plaćati za naše grijehe u neograničeno dugom vremenskom periodu, ili neograničena osoba (Isus) mora platiti za naše grijehe jednom. Ne postoji druga opcija. Isus nas je spasio time što je umro umjesto nas. U osobi Isusa Krista, Bog je žrtvovao sebe umjesto nas, plaćajući neograničenu I vječnu kaznu koju je samo On mogao platiti (2. Korinćanima 5:21; 1. Ivanova 2:2). Isus je preuzeo kaznu koju smo mi zaslužili, kako bi nas spasio od strašne destinacije u vječnosti, pravedne posljedice za naše grijehe. Zbog svoje velike ljubavi prema nama, Isus je položio svoj život (Ivan 15:13), plaćajući kaznu koju smo mi zaslužili, a nismo mogli platiti. Isus je zatim uskrsnuo, pokazujući da je njegova smrt zaista bila dovoljna da plati kaznu za naše grijehe (1. Korinćanima 15).

Isus spašava, ali koga?
Isus spašava sve koji prime njegov dar spasenja. On spašava sve koji potpuno vjeruju u njegovu žrtvu kao dovoljnu platu za naš grijeh (Ivan 3:16; Djela 16:31). I dok je Isusova žrtva bila savršeno dovoljna da plati grijehe cijelog čovječanstva, On spašava samo one koji lično prime njegov najdragocjeniji dar (Ivan 1:12).

Ako sad razumiješ šta znači da Isus spašava i želiš da vjeruješ u Njega kao svog ličnog Spasitelja, budi siguran shvataš li i vjeruješ li sljedeće, a onda, kao djelo vjere, komuniciraj to sa Bogom. “Bože, znam da sam grešnik i znam da zbog svog grijeha zaslužujem da budem vječno odvojen od tebe. Čak iako to ne zaslužujem, zahvaljujem ti što me voliš i što si obezbijedio žrtvu za moje grijehe kroz smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Vjerujem da je On umro za moje grijehe i stavljam svoje povjerenje samo u njega da me spasi. Od sad nadalje, pomozi mi da živim svoj život za tebe, umjesto za grijeh. Pomozi mi da živim ostatak svog života u zahvalnosti za predivno spasenje koje si providio. Hvala ti, Isuse, što si me spasio!”

Da li si napravio odluku za Krista zbog nečega što si pročitao ovdje? Ako jesi, klikni na "Prihvatio sam Krista danas”.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači to da Isus spašava?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries