settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus Krist bio oženjen?

Odgovor


Isus Krist definitivno nije bio oženjen. Postoje popularni mitovi danas koji kažu da je Krist bio oženjen Marijom Magdalenom. Ovaj mit je apsolutno lažan i nema nikakve teološke, historijske, ili biblijske osnove. Iako par gnostičkih evanđelja spominje da je Isus imao blisku vezu sa Marijom Magdalenom, nijedno od njih ne tvrdi specifično da su bili vjenčani, ili da je Isus imao ikakav romantičan odnos sa njom. Najdalje što neki od njih kažu je da je On poljubio Mariju Magdalenu, što je moglo da se odnosi i na “prijateljski poljubac”. Dalje, čak i da gnostička evanđelja direktno kažu da je Isus bio oženjen Marijom Magdalenom, ona ne bi imala autoritet, jer su sva gnostička evanđelja dokazana kao krivotvorena, stvorena da kreiraju gnostiči pogled na Isusa.

Da je Isus bio oženjen, Biblija bi nam to rekla, ili bi postojale neke nedvosmislene izjave o toj činjenici. Pismo ne bi bilo potpuno nečujno povodom tako bitne stvari. Biblija spominje Isusovu majku, očuha, polubraću i polusestre. Zašto bi zanemarila činjenicu da je Isus imao ženu? Oni koji vjeruju/naučavaju da je isus bio oženjen, to rade u pokušaju da ga “humanizuju”, učine običnjim, sličnijim bilo kome drugom. Ljudi jednostavno ne žele da vjeruju da je Isus bio Bog u tijelu (Ivan 1:1, 14; 10:30). Dakle, izmišljaju mitove, i vjeruju u iste, o tome da je On bio oženjen, da je imao djecu i da je bio obično ljudsko biće.

Sporedno pitanje bi moglo da bude: “Da li je Isus Krist mogao da bude oženjen?” Ne postoji ništa grešno u tome da je neko oženjen. Ne postoji ništa grešno u tome da neko ima seksualne odnose u braku. Dakle, da, Isus je mogao da se oženi i da i dalje bude bezgrešno Janje Božije i Spasitelj svijeta. U isto vrijeme, ne postoji biblijski razlog da se On oženi. To nije poenta ove debate. Oni koji vjeruju da je Isus bio oženjen ne vjeruju da je bio bezgrešan, ili da je bio Mesija. Ženidba ili rađanje djece nije ono zašto je Bog poslao Isusa. Marko 10:45 nam govori zašto je Isus došao: “Jer Sin čovječiji nije došao da mu služe, nego da on služi i da dadne život svoj kao otkup mjesto svih!”

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Isus Krist bio oženjen?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries