settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus otišao u pakao u period između njegove smrti i uskrsnuća?

Odgovor


Postoji velika konfuzija vezana za ovo pitanje. Ovaj koncept dolazi izvorno iz Apostolskih vjerovanja, koja tvrde: “Sišao je do pakla”. Postoje i nekoliko dijelova Pisma koji, u zavisnosti od toga kako su prevedeni, opisuju kako je Isus otišao u “pakao”. Ako proučavamo ovu tematiku, važno je da najprije razumijemo šta Biblija uči o kraljevstvu smrti.

U Hebrejskim Pismima, riječ korištena da opiše stvarnost pakla je sheol. To jednostavno znači “mjesto mrtvih” ili “mjesto umrlih duša/duhova.” Novozavjetna grčka riječ koja je korištena za pakao je “had”, što se također odnosi na “mjesto mrtvih”. Drugi dijelovi Novog zavjeta upućuju na to da je sheol/had privremeno mjesto, gdje su duše čuvane dok čekaju na konačno uskrsnuće i sud. Otkrivenje 20:11-15 daje jasnu razliku između ovo dvoje. Pakao (ognjeno jezero) je trajno i konačno mjesto suda za izgubljene. Had je privremeno mjesto. Dakle, ne, Isus nije otišao u pakao jer je pakao buduće mjesto, koje će se tek nastupiti nakon Suda Velikog bijelog prijestolja (Otkrivenje 20:11-15).

Šeol/had je mjesto sa dva dijela (Matej 11:23, 16:18; Luka 10:15; 16:23; Djela 2:27-31), prebivalištem spašenih i prebivalištem izgubljenih. Boravište spašenih je nazvano “raj” i “Abrahamovo krilo”. Ona su odvojena “velikim jazom” (Luka 16:26). Kad je Isus uznesen na nebo, On je uzeo stanare raja (vjernike) sa sobom (Efežani 4:8-10). Izgubljeni dio šeola/hada je ostao nepromijenjen. Svi nevjerujući mrtvi idu tamo dok čekaju budući konačni sud. Da li je Isus otišao u šeol/had? Da, prema Efežanima 4:8-10 i 1.Petrovoj 3:18-20.

Jedna vrsta pometnje je izasla iz citata kao što je Psalam 16:10-11, kako je preveden u King James verziji: “jer nećeš ostaviti moje duše u paklu; niti će tvoj svetac vidjeti pokvarenosti..Ti ćeš mi pokazati stazu života”. “Pakao” nije ispravan prevod riječi u ovom stihu. Ispravna riječ bi bila “grob” ili “šeol”. Isus je rekao razbojniku koji je bio pored njega: “Danas ćeš biti sa mnom u raju” (Luka 23:43). Isusovo tijelo je bilo u grobnici; Njegova duša/duh je otišla do strane “raja” u šeolu/hadu. On je zatim odvojio sve pravedne umrle iz raja i poveo ih sa sobom u nebo. Nažalost, u mnogim prevodima Biblije prevodioci nisu dosljedni, ili ispravni u prevodima hebrejskih i grčkih riječi “šeol”, “had” i “pakao”.

Neko ima stajalište da je Isus otišao u “pakao” ili dio šeola/hada u kojem se pati u svrhu daljeg kažnjavanja za naše grijehe. Ova ideja je potpuno nebiblijska. Isusova smrt na križu i Njegovo stradanje umjesto nas je bilo ono sto je dovoljno da providi naše otkupljenje. Njegova prolivena krv je bila ona koja je izvrsila naše čišćenje od grijeha (1.Ivanova 1:7-9). Kako je On visio na križu, uzeo je teret grijeha cijele ljudske rase na sebe. On je postao grijeh za nas: “Njega koji je bio bez ikakva grijeha Bog učini mjesto nas grijehom, da mi u njemu postanemo pravednošću Božjom” (2.Korinćanima 5:21). Ovo imputiranje grijeha pomaže nam da razumijemo Kristovu borbu sa čašom istog u Getsemanskom vrtu, koja je trebalo da bude izlivena na Njega na križu.

Kada je Isus zavapio na križu: “Bože moj, Bože moj! Zašto si me ostavio?” (Matej 27:46), to je bio moment kada je On bio odvojen od Oca zbog grijeha koji je bio izliven na Njega. Dok je predavao svoj Duh, rekao je: “Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj.” (Luka 23:46). Njegova patnja umjesto nas je bila ispunjena. Njegova duša/duh je otišla u rajski dio hada. Isus nije otišao u pakao. Njegova patnja je završila u momentu kad je umro. Plata za grijeh je bila plaćena. Tada je čekao uskrsnuće svog tijela i povratak u slavu svog uznesenja. Da li je Isus otišao u pakao? Ne. Da li je Isus otišao u šeol/had? Da.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Isus otišao u pakao u period između njegove smrti i uskrsnuća?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries