settings icon
share icon
Pitanje

Ako je Isus bio Bog, kako je mogao da se moli Bogu? Da li se Isus molio samom sebi?

Odgovor


Da bi smo razumjeli kako se Isus, kao Bog na zemlji, moli svom Ocu na nebu, treba da shvatimo da su vječni Otac i vječni Sin imali vječni odnos prije nego što je Isus preuzeo na sebe obličje čovjeka. Molimo vas da pročitate Ivana 5:19-27, posebno stih 23, gdje Isus naučava da je Otac poslao Sina (vidi također Ivan 15:10). Isus nije postao Sin Božiji kad se rodio u Betlehemu. On je oduvijek bio Sin Božiji, od vječnosti, još uvijek je i uvijek će to biti.

Izaija 9:5 nam govori da je Sin dat i da se dijete rodilo. Isus je uvijek bio dio Trojstva, zajedno sa Duhom Svetim. Trojstvo je oduvijek postojalo, Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh – ne tri boga, nego jedan Bog u tri osobe. Isus je naučavao da su On i Njegov Otac jedno (Ivan 10:30), što znači da su On i Njegov Otac iste suštine i iste biti. Otac, Sin i Duh su tri jednake osobe koje postoje kao jedan Bog. Ovo troje jesu, i nastavljaju da budu, u vječnom odnosu.

Kada je Isus, vječni Božiji Sin, preuzeo na sebe ljudsko tijelo (a da nije zgrijesio), On je također preuzeo obličje sluge, lišivši se svoje nebeske slave (Filipljanima 2:5-11). Kao Bog–čovjek, morao je da se nauči poslušnosti (Hebrejima 5:8) svom Ocu, pošto je bio kušan od strane Sotone, optužen nepravedno od ljudi, odbačen od svog naroda i na kraju raspet. Njegova molitva svom nebeskom Ocu je bila za silu (Ivan 11:41-42) i mudrost (Marko 1:35, 6:46). Njegova molitva je pokazala Njegovu zavisnost od Oca, kako bi kao čovjek mogao da iznese Očev plan otkupljenja, kao što jasno svjedoči Kristova prvosveštenička molitva u Ivanu 17. Njegove molitve pokazuju da se On u potpunosti pokorio Očevoj volji, što je bilo da ode na križ i plati kaznu (smrt) koju smo zaslužii radi toga što smo prekršili Božiji zakon (Matej 26:31-46). Naravno, ustao je iz groba i zadobio oproštenje i vječni život za one koji se pokaju od grijeha i vjeruju Mu kao Spasitelju.

Ne postoji problem u tome što se Bog Sin moli ili razgovara sa Bogom Ocem. Kao što smo spomenuli, oni su imali vječni odnos prije nego što je Krist postao čovjek. Taj odnos je opisan u Evanđeljima na taj način da vidimo kako je Sin Božiji u svojoj ljudskosti iznio volju svoga Oca i radeći to, pridobio otkupljenje za Njegovu djecu (Ivan 6:38). Kristovo konstantna podređenost svome nebeskom Ocu je održana i ostala usresređena kroz Njegov molitveni život. Njegov primjer molitve je onaj koji bismo trebali slijediti.

Isus Krist nije bio ništa manje Bog na zemlji kad se molio svom Ocu na nebu. On je pokazao kako je čak za osobu u tijelu, a koja nije zgriješila, neophodno da ima vitalan molitveni život, kako bi činila volju svoga Oca. Isusove molitve Ocu su pokazatelj Njegovog odnosa unutar Trojstva i primjer za nas da se moramo osloniti na Boga kroz molitvu, za snagu i mudrost koje su nam potrebne. Budući da je Kristu, kao Bogu-čovjeku, bio potreban živ molitveni život, tako bi trebalo da je i sljedbenicima Krista danas.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ako je Isus bio Bog, kako je mogao da se moli Bogu? Da li se Isus molio samom sebi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries