settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus mogao da zgriješi?

Odgovor


Postoje dvije strane ovog zanimljivog pitanja. Važno je da ne zaboravimo da ovo nije pitanje da li je Isus zgriješio. Obe starne se slažu, kao što Biblija jasno kaže, da Isus nije zgriješio (2. Korinćanima 5:21; 1. Petrova 2:22). Pitanje je da li je Isus mogao zgriješiti. Oni koji se drže “bezgrešnosti” vjeruju da Isus nije mogao zgriješiti. Oni koji se drže “grešnosti” vjeruju da je Isus mogao zgriješiti, ali nije. Koji je pogled ispravan? Jasno učenje Pisma je da je Isus bio bezgrešan—Isus nije mogao da zgriješi. Da je mogao da zgriješi, mogao bi i danas zgriješiti, zato zato što je zadržao istu suštinu koju je imao dok je bio na zemlji. On je Bog-Čovek i zauvijek će to biti, sa ujedinjenom božanskom i ljudskom prirodom u jednoj osobi koja je nedjeljiva. Vjerovati da je Isus mogao zgriješiti znači vjerovati da Bog može da zgriješi. “Jer Bog odluči u njemu nastaniti svu puninu.” (Kološanima 1:19) Kološanima 2:9 dodaje: “Budući da u njemu stanuje stvarno sva punina božanstva”.

Iako je Isus u potpunosti čovjek, On nije rođen sa istom grešnom prirodom sa kojom smo mi rođeni. On je sigurno bio kušan na isti način na koji smo mi, u tom smislu da je te kušnje Sotona stavio pred njega, ali je ipak ostao bezgrešan, jer Bog ne može zgriještiti. To je protiv same njegove prirode (Matej 4:1; Hebrejima 2:18, 4:15; Jakov 1:13). Grijeh je po definiciji prekršaj zakona. Bog je stvorio Zakon, i po prirodi stvari zakon definiše šta bi Bog uradio a šta ne; samim tim, grijeh je bilo šta što Bog ne bi mogao da uradi po svojoj prirodi.

Biti kušan nije samo po sebi grijeh. Neko može da te kuša nečim što nemaš želju da uradiš, kao što je ubistvo ili učestvovanje u seksualnoj perverziji. Vjerovatno nemaš želju da na bilo koji način učestvuješ u ovim djelima, ali si i dalje kušan, jer je neko stavio tu mogućnost pred tebe. Ovdje su najmanje dvije definicije za riječ “kušan”:

1) Imati grešan prijedlog koji ti je sugerisan od strane nekog ili nečega van tebe, ili tvoje same grešne prirode.

2) Razmotriti učestvovanje u grešnom djelu i mogućim užicima i posljedicama ovog grijeha, do te mjere da sam grijeh postaje stvarnost u tvom umu.

Prva definicija ne opisuje grešan čin/misao; druga da. Kada prebivaš nad grešnim činom i uzimaš u obzir kako bi mogao da to ostvariš, prešao si liniju grijeha. Isus je bio kušan po prvoj definiciji, osim što njega nikad nije kušala grešna priroda, jer ona nije postojala u njemu. Sotona mu je predložio određena grešna djela, ali On nije imao unutrašnju želju da učestvuje u grijehu. Stoga, bio je kušan poput nas, ali je ostao bezgrešan.

Oni koji drže do grešnosti vjeruju da, ako Isus nije mogao da zgriješi, onda nije mogao da ima pravo iskustvo iskušenja, a samim tim nije mogao da zaista saosjeća sa našim borbama i iskušenjima da zgriješimo. Ne treba da zaboravimo da neko ne mora da iskusi nešto, kako bi to razumio. Bog zna sve o svemu. Iako On nikad nije poželio da zgriješi i definitinvo nikad nije zgriješio, Bog zna i razumije šta je grijeh. On zna i razumije šta znači biti kušan. Isus može da saosjeća sa našim iskušenjima zato što On zna, a ne zato što je “iskusio” iste stvari koje smo i mi.

Isus zna kako izgleda biti kušan, ali ne zna kako je zgriješiti. No to ga ne sprečava da nam pomaže. Mi smo kušani grijesima koji su uobičajeni za čovjeka (1. Korinćanima 10:13). Ovi grijesi generalno mogu da se svedu na tri različita tipa: „požuda tijela, požuda očiju, oholost zbog imetka“ (1. Ivanova 2:16). Ako istražite Evin grijeh, kao i Isusova iskušenja, otkrićete da svi dolaze od ove tri kategorije. Isus je bio iskušan na isti način i u svakoj oblasti u kojoj smo i mi, ali je ostao savršeno svet. Iako će naša iskvarena priroda imati unutrašnju želju da učestvuje u nekim grijesima, imamo sposobnost, kroz Krista, da pobijedimo grijeh, jer nismo više robovi grijehu, nego robovi Božiji (Rimljanima 6, posebno stihovi 2 i 16-22).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Isus mogao da zgriješi? Ako nije mogao zgriješiti, kako je onda istinski u stanju da 'suosjeća s našim slabostima' (Hebrejima 4:15)? Ako nije mogao da zgriješi, koja je bila svrha iskušenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries