settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači to da je Isus umro za naše grijehe?

Odgovor


Jednostavno rečeno, bez Isusove smrti na križu za naše grijehe, niko ne bi imao vječni život. Isus je sam rekao: “Ja sam put i istina i život. Nitko ne dolazi k Ocu osim po meni” (Ivan 14:6). U ovoj izjavi, On objavljuje razlog svog rođenja, smrti i uskrsnuća – da obezbijedi put do neba za grešno čovječanstvo, koje nikad ne bi samo po sebi moglo doći tamo.

Kad je Bog stvorio Adama i Evu, oni su bili savršeni na svaki način i živjeli su u stvarnom raju, edenskom vrtu (Postanak 2:15). Bog je stvorio čovjeka na svoju sliku, što znači da su oni također imali slobodu da donesu odluke i naprave izbore svojom slobodnom voljom. Postanak 3 ide dalje u opisivanju toga kako su Adam i Eva podlegli Sotoninim iskušenjima i lažima. Radeći tako, nisu poslušali Božiju volju i jeli su od drveta spoznaje, sa kojeg im je bilo zabranjeno da jedu: “A dade Gospodin Bog čovjeku ovu zapovijed: ‘Sa svakoga drveta u vrtu smiješ jesti; samo s drveta spoznaje dobra i zla ne jedi! Jer čim bi s njega jeo, morao bi umrijeti.’” (Postanak 2:16-17). Ovo je bio prvi grijeh koji je čovjek počinio i, kao posljedica toga, cijelo čovječanstvo je podloženo fizičkoj i vječnoj smrti, radi svoje grešne prirode naslijeđene od Adama.

Bog je objavio da će svi koji griješe umrijeti, i fizički i psihički. To je sudbina cijelog čovječanstva. Ali Bog je, po svom milosrđu i milosti, obezbijedio put iz ove situacije, što je prolivena krv Njegovog savršenog Sina na križu. Proglasio je da “bez prolijevanja krvi nema oproštenja” (Hebrejima 9:22), ali kroz to prolijevanje je dao otkupljenje. Mojsijev Zakon (Izlazak 20:2-17) je obezbijedio način da ljudi budu smatrani kao oni “bez grijeha” ili “ispravni” u Božijim očima – žrtvovanjem životinja za grijeh. Ove žrtve su ipak bile privremene i bile su samo sjena savršene, jednom za svagda prinešene Kristove žrtve na križu (Hebrejima 10:10).

Radi toga je Isus došao i umro, kako bi postao krajnja i posljednja žrtva, savršena za naše grijehe (Kološanima 1:22; 1. Petrova 1:19). Kroz Njega obećanje vječnog života sa Bogom stupa na snagu, kroz vjeru onima koji vjeruju u Isusa, “da se onima koji vjeruju obećanje da po vjeri u Krista Isusa” (Galaćanima 3:22). Ove dvije riječi – “vjera” i “vjerovati” su odlučne za naše spasenje. Kroz svoju vjeru u Kristovu prolivenu krv za naše grijehe, primamo vječni život. “Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio.” (Efežanima 2:8-9)

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači to da je Isus umro za naše grijehe?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries