settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da je Isus ispunio zakon, ali da ga nije ukinuo?

Odgovor


Ono što je Matej zabilježio u onome što se obično naziva “Propovijed na gori”, nalaze se ove Isusove riječi: “Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao da ih ukinem, nego da ih ispunim. Zaista kažem vam, dok stoji nebo i zemlja, neće nestati nijedne jote ili točke iz Zakona, dok se sve ne ispuni.” (Matej 5:17-18).

Često se raspravlja o tome da ako Isus nije “ukinuo” zakon, onda mora da nas on još uvijek vezuje. Prema tome, dijelovi kao što je određivanje dana Šabata moraju još uvijek da se ispunjavaju, uz vjerovatno još brojne druge zapovijedi iz Mojsijevog Zakona. Ovaj zaključak je utemeljen na pogrešnom razumijevanju ovih riječi i svrhe ovog odlomka. Krist ovdje nije govorio da obavezujuća priroda Zakona ostane zauvijek na snazi. Takav pogled je u suprotnosti sa svim što učimo iz ostatka Novog zavjeta (Rimljanima 10:4; Galaćanima 3:23-25; Efežanima 2:15).

Od posebnog značaja u ovom proučavanju je riječ prevedena kao “ukinuti”. Ona je prevedena od grčkog pojma “kataluo”, što bukvalno znači “opustiti se”. Riječ se nalazi 17 puta u Novom zavjetu. Korištena je, na primjer, u kontekstu uništenja jevrejskog Hrama od strane Rimljana (Matej 26:61; 27:40; Djela 6:14), kao i raskopavanja ovozemaljskog tijela pri smrti (2. Korinćanima 5:1). Ovaj izraz može imati prošireno značenje “oboriti”, “pobijediti”, tj. “učiniti uzaludnim, lišiti uspjeha”. U klasičnom grčkom je korištena u vezi sa institucijama, zakonima, itd, kako bi se nešto proglasilo nevažećim.

Od posebnog je značaja da primijetimo kako je ta riječ korištena u Mateju 5:17. U tom kontekstu, “ukinuti” stoji nasuprot “ispuniti”. Krist je došao da “ispuni, ne da ukine”. On nije došao na zemlju da bi se ponašao suprotno od onoga što je u skladu sa Zakonom. Njegov cilj nije bio da spriječi njegovo ispunjenje. On je imao duboko poštovanje i ljubav prema Zakonu, bio mu je poslušan i na kraju ga je ispunio. Ispunio je starozavjetne proročke riječi vezano za Njega (Luka 24:44), kao i zahtjeve Mojsijevog Zakona, koji poziva na savršenu poslušnost pod prijetnjom “prokletstva” (vidi Galaćane 3:10, 13). U tom smislu, Božiji zakon je vječan. On će uvijek ispunjavati svrhu za koju je dat.

Međutim, ako se Mojsijev Zakon i dalje odnosi na isti način na ljude danas, u smislu svog obavezujućeg statusa, onda nije ispunjen a Isus nije uspio u onome za šta je došao. Sa druge strane, ako je Gospod postigao svoj cilj, onda je Zakon ispunjen i danas više nije obavezujuća zakonska institucija. Dalje, ako Krist nije ispunio Mojsijev Zakon – a to znači da on ostaje kao obavezujući zakonski sistem danas – onda on ne može ni da nas obavezuje djelimično. U tom slučaju je u potpunosti na snazi. Isus je jasno rekao da nijedna “jota ili tačka” (što predstavlja i najmanju oznaku hebrejskog spisa) neće nestati dok se sve ne ispuni. To znači da ništa od Zakona neće propasti dok u potpunosti ne ispuni svoju svrhu. Isus je ispunio Zakon. Ne možemo reći da je ispunio sistem žrtvovanja, ali da nije ispunio druge aspekte Zakona. Ili je ispunio sav Zakon ili ga nije nikako ispunio. Ono što Njegova smrt znači za sistem žrtvovanja, također znači i za druge aspekte Zakona.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači da je Isus ispunio zakon, ali da ga nije ukinuo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries