settings icon
share icon
Pitanje

Zašto su genealogije Isusovog rođenja različite u Mateju i Luki?

Odgovor


Genealogija Isusovog rođenja je napisana na dva mjesta u Pismu: Matej 1 i Luka 3:23-38. Matej prati rodoslovlje od Isusa do Abrahama. Luka ide od Isusa do Adama. Međutim, postoji dobar razlog da vjerujemo da oni ustvari prate dvije potpuno drugačije genalogije. Na primjer, Matej navodi Jakova kao Josipovog oca (Matej 1:16), dok Luka kaže da je Josipov otac Heli (Luka 3:23). Matej prati liniju kroz Davidovog sina Salomona (Matej 1:6), a Luka kroz Davidovog sina Natana (Luka 3:31). Ustvari, između Davida i Isusa, jedina imena koja su zajednička ovim dvjema genealogijama su Salatiel i Zorobabel (Matej 1:12; Luka 3:27).

Neko ukazuje na ove razlike kao na dokaz grešaka u Bibliji. Međutim, Hebreji su bili jako pedantni prepisivači, posebno kad su genealogije u pitanju. Nepojmljivo je da su Matej i Luka mogli izmisliti totalno različite i kontradiktorne genalogije iz iste linije. Opet, od Davida do Isusa, one su potpuno drugačije. Čak stihovi u kojima se spominju Salatiel i Zorobabel djeluju kao da se govori o različitim osobama istih imena. Matej navodi Jehoniju kao Salatielovog oca, dok Luka kaže da je to bio Neri. Bilo bi normalno za osobu po imenu Salatiel da da sinu ime Zorobabel, po uzoru na poznate individue istih imena (vidi knjige Ezra i Nehemija).

Drugo objašnjenje je da Matej prati osnovnu liniju, dok Luka uzima u obzir slučaj “leviratnog braka”. Ako muškarac umre bez ijednog sina, po tradiciji je njegov brat trebalo da oženi njegovu ženu i rodi sina koji bi naslijedio njegovo ime. Iako je ovo moguće, malo je vjerovatno, jer bi u tom slučaju svaki brak od Davida do Isusa morao biti “leviratan”, kako bi se objasnile razlike u svakoj generaciji. To je skoro nevjerovatno.

Sa ovim konceptom na umu, najkozervativniji biblijski učenjaci pretpostavljaju da Luka navodi Marijnu, a Matej Josipovu genealogiju. Matej slijedi Josipovu liniju (Isusovog legalnog oca), kroz Davidovog sina Salomona, dok Luka slijedi Marijinu (Isusovo krvno srodstvo), kroz Davidovog sina Natana. Ne postoji grčka riječ za “zeta”, a Josip bi se smatrao sinom Helijevim kroz to što je oženio Helijevu kćerku Mariju. Kroz obje linije, Isus je Davidov nasljednik i stoga podoban da bude Mesija. Prateći genealogiju kroz majčinu liniju je neuobičajeno, ali to je bilo i rođenje kroz djevicu. Lukino objašnjenje je da je, “kako se držalo” (Luka 3:23), Isus sin Josipov.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto su genealogije Isusovog rođenja različite u Mateju i Luki?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries