settings icon
share icon
Pitanje

Šta se dešavalo tokom Isusovog djetinjstva?

Odgovor


Osim u Luki 2:41-52, Biblija nam ne govori ništa o Isusovoj mladosti. Iz ovog događaja mi ipak znamo određene stvari o Njegovom djetinjstvu. Prvo, bio je sin roditelja koji su pobožno održavali svoje religijske praznike. Kako je njihova vjera zahtijevala, Josip i Marija su, kao i do tada, išli u Jeruzalem na praznik Pashe koji se održavao jednom godišnje. Poveli su svog dvanaestogodišnjeg sina da proslavi svoj prvi praznik, kao pripremu za njegovu ‘bar mitzvah’ koja nastupa kad on napuni 13, kada židovski dječaci obilježavaju svoj ulazak u svijet odraslih. Ovdje vidimo tipičnog dječaka u tipičnoj tadašnjoj porodici .

U ovoj priči također vidimo da Isusovo ostajanje u hramu nije bilo ni čin nestašluka ni neposlušnosti, nego prirodna posljedica Njegove spoznaje da On mora da se bavi Očevim stvarima. To što je zapanjio učitelje hrama svojom mudrošću i znanjem govori o Njegovim izuzetnim sposobnostima, dok Njegovo slušanje i postavljanje pitanja vođama pokazuje da je imao potpuno poštovanje jer je preuzimao ulogu učenika, što je odgovaralo djetetu Njegovih godina.

Sve što znamo o periodu Isusove mladosti od ovog događaja do Njegovog krštenja, kada je imao 30 godina, je bilo da je napustio Jeruzalem i vratio se u Nazaret sa svojim roditeljima, gdje “im je bio poslušan” (Luka 2:51). Ispunio je svoju dužnost prema svojim zemaljskim roditeljima u pokornosti petoj zapovijedi, što je bilo neophodno za savršenu poslušnost Mojsijevom zakonu, koji je ispunio u naše ime. Osim toga, sve što znamo je da je “Isus napredovao u mudrosti, u dobi i milosti kod Boga i kod ljudi” (Luka 2:52).

Očigledno je ovo sve za šta je Bog odlučio da je potrebno da znamo. Postoje neki vanbiblijski spisi koji sadrže priče o Isusovoj mladosti (kao npr, Tomino evanđelje). Ali mi ne možemo znati da li su ove priče istinite i vjerodostojne. Bog je izabrao da nam ne kaže mnogo o Isusovom djetinjstvu – tako da samo treba da mu vjerujemo, da nam je On dao dovoljno podataka koji su nam potrebni.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta se dešavalo tokom Isusovog djetinjstva?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries