settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Isus imao braću i sestre?

Odgovor


Isusova braća su pomenuta u nekoliko biblijskih stihova. Matej 12:46, Luka 8:19 i Marko 3:31 kažu da su Isusova majka i braća došli da ga vide. Biblija nam govori da je Isus imao četiri brata: Jakova, Josipa, Šimuna i Judu (Matej 13:55). Također nam kaže da je imao sestre, ali nije navedeno kako su se zvale, niti koliko ih je bilo (Matej 13:56). U Ivanu 7:1-10 Njegova braća idu na praznik, dok On ostaje za njima. U Djelima 1:14, za braću i majku piše da su se molili sa učenicima. Galaćanima 1:19 pominje da je Jakov bio Isusov brat. Najprirodniji zaključak koji možemo donijeti na osnovu ovih odlomaka je da Isus jeste imao krvnu braću i sestre.

Neki Rimokatolici tvrde da su ova “braća” zapravo bili Isusovi rođaci. Međutim, u svakom slučaju je korištena specifična grčka riječ za “brata”. Iako ta riječ može da se odnosi i na ostalu rodbinu, njeno osnovno i bukvalno značenje je rođeni brat. Postoji grčka riječ za “rođaka”, a ona nije korištena. Dalje, ako su oni bili Isusovi rođaci, zašto bi se toliko pominjalo da su bili sa Marijom, Isusovom majkom? Ne postoji ništa u kontekstu dolaska Njegove majke i braće da ga vide, što čak i nagovještava da su bili nešto drugo, a ne Njegova bukvalna, rođena, krvna polubraća.

Drugi Rimokatolički argument je da su Isusova braća i sestre bili Josipova djeca iz prethodnog braka. Čitava teorija o tome da je Josip bio značajno stariji od Marije, da je bio oženjen, imao više djece, a onda postao udovac prije nego što je oženio Mariju, je zasnovana bez bilo kakvih biblijskih osnova. Problem sa ovom teorijom je taj da Biblija ni ne nagovještava da je Josip bio oženjen i da je imao djecu prije nego što je oženio Mariju. Ako je imao najmanje šestoro djece prije braka sa Marijom, zašto se oni ne spominju kad se govori o njihovom putovanju u Betlehem (Luka 2:4-7) ili u Egipat (Matej 2:13-15), ili nazad u Nazaret (Matej 2:20-23)?

Ne postoji biblijski razlog da vjerujemo da su ova braća i sestre bilo šta drugo osim Josipove i Marijine rođene djece. Oni koji se protive ideji da je Isus imao polubraću i polusestre, protive se, ne zbog toga što to piše u Pismu, nego radi unaprijed stvorenog koncepta Marijinog doživotnog djevičanstva, što je samo po sebi potpuno nebiblijski: “I ne poznavaše je (Josip) dok ne rodi sina (Marija) i dade mu ime Isus” (Matej 1:25). Isus je imao polubraću i polusestre, koji su bili Josipova i Marijina djeca. To je jasno i nedvosmisleno naučavanje Božije Riječi.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Isus imao braću i sestre?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries