settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači to da je Isus Sin Božiji?

Odgovor


Isus nije Božiji Sin u ljudskom smislu oca i sina. Bog se nije oženio i dobio sina. Nije se “”združio” s Marijom, pa time “proizveo” sina. Isus je Božiji Sin u tom smislu da je On Bog koji se manifestovao u ljudskom obliku (Ivan 1:1,14). Božiji je Sin u tom smislu da je začet u Mariji po Duhu Svetom. Luka 1:35 govori: „Duh Sveti sići će na te - odgovori joj anđeo- sila Previšnjega zasjenit će te; zato će se dijete koje ćeš roditi zvati svetim, Sinom Božjim.“

Tokom suđenja pred židovskim vođama, visoki sveštenik je zahtijevao od Isusa: “Zaklinjem te živim Bogom da nam rekneš jesi li ti Mesija, Sin Božji” (Matej 26:63). “Ti kaza- odgovori mu Isus, Ali ja vama kažem da ćete poslije ovoga vidjeti Sina Čovječjega gdje sjedi s desnu Svemogućega i gdje dolazi na oblacima nebeskim (Matej 26:64). Židovske vođe su odgovorille time što su optužile Isusa za bogohulje (Matej 26:65-66). Kasnije, pred Poncijem Pilatom su insistirali: „Mi imamo Zakon - odgovore mu židovi - i po tome Zakonu mora umrijeti, jer se pravio Sinom Božjim“ (Ivan 19:7). Zašto bi njegova tvrdnja da je Sin Božiji bila smatrana bogohuljem i bila vrijedna smrtne kazne? Židovske vođe su jasno razumjele šta je Isus mislio izrazom „Sin Božiji“. Biti Sin Božiji znači biti iste naravi kao Bog. Sin Božiji je „od Boga“. Tvrdnja da je iste prirode kao Bog - ustvari, da je Bog - je BOGOHULJE židovskim vođama; stoga su zahtijevali Isusovu smrt, čuvajući Levitski zakon 24:15. Hebreji 1:3 kaže vrlo jasno: „Sin, koji je odsjev njegova sjaja i otisak Njegove biti“.

Još jedan primjer može se naći u Ivanu 17:12, gdje je Juda opisan kao “sin propasti.” Ivan 6:71 nam govori da je Juda bio Šimunov sin. Šta Ivan 17:12 misli tim opisom Jude kao „sina propasti“? Riječ propast znači „destrukcija, uništenje, rasulo “. Juda nije bio bukvalno sin „destrukcije, uništenja, rasula“, nego su te stvari bile identitet Judinog života. On je bio manifestacija propasti. Na isti način, Isus je Sin Božiji. Sin Božiji je Bog. Isus je Bog koji je manifestovan (Ivan 1:1,14).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači to da je Isus Sin Božiji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries