settings icon
share icon
Pitanje

Na šta je Isus mislio kada je rekao ‘JA JESAM’?

Odgovor


Isus je, kao odgovor na, pitanje fariseja “Za koga se ti izdaješ?” rekao: “’Abraham, vaš otac, oduševljavao se na pomisao da vidi moj Dan: on ga je vidio i bio je ponesen od radosti’. Na što Židovi njemu rekoše: ‘Ti nemaš čak ni 50 godina, a vidio si Abrahama!’ Isus im odgovori: ‘Uistinu, uistinu, ja vam to kažem, prije nego je Abraham bio, Ja Jesam.’ Tada, oni nakupiše kamenja da ga bacaju na njega, ali Isus se skri i iziđe iz hrama.” Bijesan odgovor Židova na Isusovu tvrdnju “Ja Jesam” ukazuje na to da su jasno razumjeli ono što je On izjavio – da je sebe izjednačavao sa titulom “JA JESAM”, koju je Bog dao sam sebi u Izlasku 3:14.

Da je Isus samo želio da kaže da je postojao prije Abrahamovog vremena, rekao bi: “Prije nego što je Abraham bio, ja sam bio”. Grčke riječi prevedene kao “bio” u Abrahamovom slučaju, i “jesam” u Isusovom, su prilično različite. Riječi koje je Duh izabrao pojašnjavaju da je Abraham “postao” ali da je Isus oduvijek postojao (Ivan 1:1). Ne postoji sumnja da su Židovi razumjeli ono što je On govorio, jer su uzeli kamenje da ga ubiju, pošto se izjednačavao sa Bogom (Ivan 5:18). Takva tvrdnja, ako ne bi bila istinita, je bila bogohulje, a kazna koju je Mojsijev Zakon zahtijevao za to je bila smrt (Levitski zakonik 24:11-14). Ali Isus nije počinio bogohulje; On je bio i jeste Bog, druga Osoba Božanstva, jednaka Ocu na svaki način.

Isus je koristio isti izraz “JA JESAM” u sedam objava o sebi. U svih sedam, On povezuje JA JESAM sa neizmjernim metaforama koje izražavaju Njegov spasiteljski odnos prema svijetu. Sve se one pojavljuju u Ivanovom evanđelju. Tamo se nalaze sljedeće: JA SAM kruh života (Ivan 6:35, 1, 48, 51); JA SAM svjetlo svijeta (Ivan 8:12); JA SAM vrata ovcama (Ivan 10:7,9); JA SAM dobri pastir (Ivan 10:11, 14); JA SAM uskrsnuće i život (Ivan 11:25); JA SAM put, istina i život (Ivan 14:6); i JA SAM pravi čokot (Ivan 15: 1,5).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Na šta je Isus mislio kada je rekao ‘JA JESAM’?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries