settings icon
share icon
Pitanje

Šta je pečat Duha Svetog?

Odgovor


Duh Sveti se spominje kao “polog”, “pečat” i “kapara” u srcima kršćana (2. Korinćanima 1:22; 5:5; Efežanima 1:13-14; 4:30). On je Božiji pečat na Njegovom narodu, Njegovo polaganje prava na nas kao na svoje. Grčka riječ, prevedena kao “zalog” u ovim poglavljima je arrhabōn, što znači dio otkupnog novca ili svojine koji se daju unaprijed, kao osiguranje za ostatak. Dar Duha vjernicima je polog za naše nebesko nasljedstvo, koje nam je Krist obećao i osigurao nam na križu. Pošto nas je Duh Sveti zapečatio, mi smo sigurni u svoje spasenje. Niko ne može slomiti Božiji pečat.

Duh Sveti je dan vjernicima kao “prva rata”, kako bi nam osigurao da će nam puno nasljedstvo kao djeci Božijoj biti dano. Dan nam je da nas uvjeri da pripadamo Bogu, koji nam ga je dao kao dar, baš kao što su to i milost i vjera (Efežanima 2:8-9). Kroz dar Duha, Bog nas obnavlja i posvećuje. On proizvodi u našim srcima osjećanja, nade i čežnje koji su dokaz da smo prihvaćeni od Boga, da smo smatrani Njegovom usvojenom djecom, da je naša nada istinska i da su naše otkupljenje i spasenje sigurni, na isti način na koji neki pečat jamči testament ili ugovor. Bog nam je dodijelio Duha Svetog kao siguran zalog da smo Njegovi zauvijek i da ćemo biti spašeni u zadnji dan. Dokaz prisustva Duha je Njegovo djelovanje u srcu koje donosi pokajanje, dar Duha (Galaćanima 5:22-23), povinovanje Božijim zapovijedima i Njegovoj volji, strast za molitvu i slavljenje, i ljubav prema Njegovom narodu. Ove stvari su dokazi da je Duh Sveti obnovio nečije srce i da je kršćanin zapečaćen za dan otkupljenja.

Dakle, kroz Duha Svetog, Njegovo naučavanje i silu koja nas vodi, zapečaćeni smo i potvrđeni do dana otkupljenja, potpuni i slobodni od iskvarenosti grijeha i groba. Pošto imamo pečat Duha u svojim srcima, možemo živjeti radosno, sigurni u svoje osigurano mjesto u budućnosti koja nosi nezamislivu slavu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je pečat Duha Svetog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries