settings icon
share icon
Pitanje

Koja su imena i titule Duha Svetoga?

Odgovor


Duh Sveti je poznat po mnogim imenima i titulama, od kojih većina njih označava neku ulogu ili aspekt Njegove službe. Ispod su neka od imena i opisa koje Biblija koristi za Duha Svetog:

Autor Pisma: (2. Petrova 1:21; 2. Timoteju 3:16) Biblija je bukvalno inspirisana, tj. “Bogom nadahnuta”, Duhom Svetim, trećom osobom Trojstva. Duh je pokrenuo pisce svih 66 knjiga da zapišu tačno ono što je On udahnuo u njihova srca i umove. Kako se brod kreće na vodi vjetrom u svojim jedrima, tako su i pisci Biblije bili nošeni podsticajem Duha.

Utješitelj / Savjetnik / Zastupnik: (Izaija 11:2; Ivan 14:16; 15:26; 16:7) Sve tri riječi su prevodi grčke riječi parakletos, iz koje smo dobili riječ “Paraklet,” drugo ime za Duha. Kada je Isus otišao, Njegovi učenici su bili jako uznemireni jer su izgubili Njegovo utješno prisustvo. Ali On je obećao da će poslati Duha da utješi, savjetuje i vodi one koji mu pripadaju. Duh također “presvjedočuje” naš duh da mi pripadamo Kristu i time nam daje sigurnost spasenja.

Onaj koji ukazuje na grijeh: (Ivan 16:7-11) Duh stavlja Božije istine u ljudske umove, kako bi ih uvjerio pravim i dovoljnim argumentima da su grešnici. On ovo radi ukazivanjem u našim srcima da nismo dostojni da stojimo pred svetim Bogom, da nam je potrebna Njegova pravednost i da sud sigurno dolazi na sve ljude jednog dana. Oni koji odbijaju ovu istinu bune se protiv opresvjedočenja Duha.

Polog / Pečat / Zalog: (2. Korinćanima 1:22; 5:5; Efežanima 1:13-14) Duh Sveti je Božiji pečat na Njegovim ljudima, Njegovo polaganje prava na nas, kao na Njegove sopstvene. Dar Duha vjernicima je polog na naše nebesko nasljedstvo, koje nam je Krist obećao i osigurao na križu. Radi toga što nas je Duh zapečatio, sigurni smo u svoje spasenje. Niko ne može slomiti Božiji pečat.

Vodič: (Ivan 16:13) Baš kao što je Duh vodio pisce Biblije da zapišu istinu, tako je obećao da će voditi vjernike da znaju i razumiju tu istinu. Božija istina je “ludost” svijetu, jer je treba “duhovno prosuđivati” (1. Korinćanima 2:14). Oni koji pripadaju Kristu imaju Duha koji prebiva u njima i vodi ih u sve što je potrebno da znaju vezano za duhovne stvari. Oni koji ne pripadaju Kristu nemaju “tumača” da ih vodi tom znanju i da razumiju Božiju Riječ.

Onaj koji prebiva u vjernicima: (Rimljanima 8:9-11; Efežanima 2:21-22; 1. Korinćanima 6:19) Duh Sveti živi u srcima Božijih ljudi i to prebivanje je obilježje koje izdvaja obnovljenu osobu. Iz vjernikove nutrine, On upućuje, vodi, tješi i utiče na njega, i proizvodi plod Duha u njemu (Galaćanima 5:22-23). On obezbjeđuje blisku ličnu vezu između Boga i Njegove djece. Svi istinski vjernici u Kristu imaju Duha Svetog koji živi u njihovim srcima.

Zastupnik: (Rimljanima 8:26) Jedan od najohrabrujućih i najutješnijih aspekata Duha Svetog je Njegova služba zastupništva za one u kojima živi. Pošto mi često ne znamo šta ili kako da se molimo kad pristupamo Bogu, Duh zastupa i moli za nas. On tumači naše “vapaje”, tako da kad smo pritisnuti ili skrhani nevoljama i životnim brigama, On dolazi uz nas da nam pruži pomoć dok nas podržava pred tronom milosti.

Onaj koji otrkiva / Duh istine: (Ivan 14:17; 16:13; 1. Korinćanima 2:12-16) Isus je obećao da će, nakon uskrsnuća, Duh Sveti doći da “uvede u svu istinu”. Pošto je Duh u našim srcima, u mogućnosti smo da razumijemo istinu, posebno o duhovnim stvarima, na način na koji nekršćani ne mogu. Ustvari, istina koju Duh Sveti nama otkriva je njima “ludost” i ne mogu je razumjeti. Ali mi imamo um Kristov u osobi Njegovog Duha u nama.

Duh Božiji / Gospod / Krist: (Matej 3:16; 2. Korinćanima 3:17; 1. Petrova 1:11) Ova imena nas podsjećaju da je Duh Božiji zaista dio trojedinog Boga i da je On jednak Bogu Ocu i Bogu Sinu. On je prvi koji nam je otkriven u stvaranju, kada je “lebdio nad vodama”, čime je označio svoj dio u istom, zajedno sa Isusovim dijelom, kojim je “sve postalo” (Ivan 1:1-3). Ovo isto Trojstvo vidimo ponovo pri Isusovom krštenju, kada Duh Sveti siđe na Isusa i začuje se Očev glas.

Duh života: (Rimljanima 8:2) Izraz “Duh života” znači da je Duh Sveti onaj koji proizvodi i daje život, ne u smislu da On inicira spasenje, nego da daje novinu života. Kada primimo vječni život kroz Krista, Duh daje duhovnu hranu koja održava duhovni. Ponovo, ovdje vidimo trojedinog Boga na djelu. Otac nas je spasio kroz djelo Sina, a to spasenje se održava Duhom Svetim.

Učitelj: (Ivan 14:26; 1. Korinćanima 2:13) Isus je obećao da će Duh učiti Njegove učenike “svim stvarima” i podsjetiti ih na sve što je rekao dok je bio s Njima. Pisci Novog zavjeta su bili pokrenuti Duhom Svetim da se sjete uputstava koje im je Isus dao za građenje i organizovanje Crkve, doktrina vezano za Njega samog, smjernica za sveto življenje i otkrivenja o stvarima koje će doći, kao i da razumiju sve to.

Svjedok: (Rimljanima 8:16; Hebrejima 2:4; 10:15) Sveti Duh se zove i “svjedok” jer provjerava i dokazuje činjenicu da smo djeca Božija, da su Isus i učenici koji su izvodili čudesa bili poslani od Boga i da su knjige Biblije božanski inspirisane. Dalje, dajući duhovne darove vjernicima, On svjedoči nama i svijetu da mi pripadamo Bogu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja su imena i titule Duha Svetoga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries