settings icon
share icon
Pitanje

Šta je drugi dolazak Isusa Krista?

Odgovor


Drugi dolazak Isusa Krista je nada vjernika da je Bog u kontroli svih stvari i da je vjeran obećanjima i proroštvima u Svojoj riječi. U svom prvom dolasku, Isus Krist je došao na zemlju kao beba u štali u Betlehemu, baš kao što je i prorečeno. Isus je ispunio mnoga od proroštava o Mesiji tokom svog rođenja, života, službe, smrti i uskrsnuća. Međutim, postoje neka proroštva veznana za Mesiju koja Isus još nije ispunio. Drugi Kristov dolazak će biti njegov povratak, kako bi ispunio preostala proroštva. Kod svog prvog dolaska, Isus je bio sluga koji je patio. U njegovom drugom dolasku, On će biti pobjednički Kralj. Kad je došao prvi put, došao je u najponiznijim okolnostima. Kada dođe ponovo, doći će sa nebeskim vojskama na svojoj strani.

Starozavjetni proroci nisu jasno pravili razliku između ova dva dolaska. Ovo se može vidjeti u Izaiji 7:14; 9:6-7 i Zahariji 14:4. Kao posljedica proroštava koja izgledaju kao da govore o dvije različite osobe, mnogi jevrejski učitelji su vjerovali da će biti doći oba, Mesija koji će patiti i Mesija pobjednik. Ono što oni nisu shvatili je da postoji samo jedan Mesija i da će On isuniti obje uloge. Isus je ispunio ulogu sluge koji pati (Izaija poglavlje 53) u svom prvom dolasku. Ispuniće ulogu izraelskog izbavitelja i Kralja kada ponovo dođe. Zaharija 12:10 i Otkrivenje 1:7, opisujući drugi dolazak, gledaju unazad na vrijeme kada je Isus proboden. Izrael i cijeli svijet će žaliti što nisu prihvatili Mesiju prvi put kada je došao.

Nakon što se Isus popeo na nebo, anđeli su se objavili apostolima: “i rekoše im: ‘Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj isti Isus koji je uznesen na nebo između vas opet će se vratiti isto onako kako ste ga vidjeli da odlazi na nebo’” (Djela 1:11). Zaharija 14:4 identifikuje mjesto drugog dolaska kao Maslinsku goru. Matej 24:30 objavljuje: “Tada će se ukazati na nebesima znak – Sin Čovječji; tada će proplakati sva plemena na zemlji i vidjet će Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima nebeskim s velikom moći i slavom.” Titu 2:13 opisuje drugi dolazak kao “sjajan dolazak.”

O drugom dolasku se govori u najsitnije detalje u Otkrivenju 19:11-16: "’Zatim opazih otvoreno nebo’, i pojavi se bijel konj. Jahač na njemu zove se Vjerni i Istiniti; ‘on sudi’ i vojuje ‘pavedno’. ‘Oči su mu plamen’ ognjeni; na glavi mu mnoge krune. On nosi napisano ime koje nitko ne zna osim njega. Obučen je u ogrtač umočen u krv, a njegovo ime glasi: Riječ Božja. Pratile ga nebeske vojske na bijelim konjima, obučene u bijel, čist lan. Iz njeovih ‘usta’ izlazi oštar mač da njime ‘pobije pogane’. ‘On će nad njima vladati željeznim žezlom.’ ‘On gazi tijesak’ vina uskipjelog gnjeva ‘Boga, Svemogućega’. A na svom ogrtaču – na boku – nosi napisano ime: ‘KRALJ KRALJEVA’ I ‘GOSPODAR GOSPODARA’."

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je drugi dolazak Isusa Krista?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries