settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Deset Zapovijedi?

Odgovor


Deset Zapovijedi je deset zakona u Bibliji koje je Bog dao izraelskoj naciji kratko nakon što su izašli iz Egipta. Deset Zapovijedi je, u suštini, sažetak 613 zapovijedi koje sadrži Starozavjetni Zakon. Prve četiri se odnose na odnos sa Bogom. Drugih šest je vezano za naš odnos jednih sa drugima. Deset Zapovijedi je zapisano u Bibliji, u Izlasku 20:1-17 i u Ponovljenom Zakonu 5:6-21, a sljedeće su:

1) “Nemoj imati drugih bogova uz mene.” Ova zapovijed je protiv obožavanja bilo kojeg drugog boga osim jedinog pravog. Svi ostali bogovi su lažni.

2) “Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca – onih koji me mrze – na djeci do trećeg i četvrtog koljena, a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.” Ova zapovijed je protiv pravljenja idola, vidljivog predstavljanja Boga. Ne postoji slika koju bismo mi mogli napraviti a koja bi tačno prikazala Boga. Napraviti idola da predstavlja Boga znači obožavati lažnog boga.

3) “Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.” Ovo je zapovijed protiv uzimanja imena Gospodnjeg uzalud. Ne smijemo shvatati ime Božije olako. Treba da pokažemo poštovanje Bogu time što ćemo ga spominjati sa poštovanjem i čašću.

4) “Sjeti se da svetkuješ dan subotni. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana subota, počinak posvećen Jahvi, Bogu tvojemu. Tada nikakva posla nemoj raditi: ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živina tvoja, niti došljak koji se nađe unutar tvojih vrata. Ta Jahve je šest dana stvarao nebo, zemlju i more i sve što je u njima, a sedmoga je dana počinuo. Stoga je Jahve blagoslovio i posvetio dan subotni.” Ovo je zapovijed da se odvoji Šabat (Subota, zadnji dan sedmice), kao dan odmora posvećen Gospodu.

5) “Poštuj oca svoga i majku svoju, da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj.” Ova zapovijed kaže da uvijek treba poštovati roditelje i iskazati im čast.

6) “Ne ubij!” Ovo je zapovijed protiv smišljenog ubistva drugog ljudskog bića.

7) “Ne učini preljuba!” Ova zapovijed je protiv seksualnog odnosa sa bilo kim drugim osim sa bračnim partnerom.

8) “Ne ukradi!” Ovo je zapovijed protiv uzimanja bilo čega što nije naše, bez dozvole osobe kojoj to nešto pripada.

9) “Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga” Ova zapovijed zabranjuje lažno svjedočenje protiv druge osobe. U suštini, to je zapovijed protiv laganja.

10) “Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!” Ovo je zapovijed protiv želje za bilo čim što nije naše. Žudnja može voditi do kršenja jedne od gore navedenih zapovijedi: ubistva, preljuba i krađe. Ako je pogrešno učiniti nešto, pogrešno je i željeti uraditi to nešto.

Mnogo ljudi pogrešno gleda na Deset Zapovijedi kao na spisak pravila, koja, ako se slijede, garantuju ulazak u nebo nakon smrti. Baš suprotno, svrha Deset Zapovijedi je da navede ljude da shvate da ne mogu savršeno poslušati Zakon (Rimljanima 7:7-11) i da im je zbog toga potrebna Božija milost. Uprkos tvrdnjama bogatog mladića u Mateju 19:16, niko ne može u potpunosti poslušati Deset Zapovijedi (Propovijednik 7:20). One pokazuju das mo svi sagrijesili (Rimljanima 3:23) i da nam je zbog toga potrebna Božija milost, dostupna jedino kroz vjeru u Isusa Krista.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je Deset Zapovijedi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries