settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o tome kad će nam Bog suditi?

Odgovor


Postoje dva odvojena suda. Vjernicima se sudi na Kristovom sudu (Rimljanima 14:10-12). Svaki vjernik će dati račun za sebe, a Gospod će suditi prema odlukama koje su donesene – uključujući one koje su vezane sa savješću. Ovaj sud ne određuje spasenje, koje je dano isključivo po vjeri (Efežanima 2:8-9), nego je vrijeme kad vjernici moraju da polože račun o svojim životima u službi Kristu. Naš položaj u Njemu je “temelj” o kojem se govori u 1. Korinćanima 3:11-15. Ono što gradimo na njemu može da bude “zlato, srebro i drago kamenje” dobrih djela u Kristovo ime, poslušnost i plodonosnost – posvećena duhovna služba koja proslavlja Boga i izgrađuje crkvu. Ili ono što gradimo na tom temelju može da bude “drvo, sijeno i slama” bezvrijednih, ništavnih, ispraznih aktivnosti, bez duhovne vrijednosti. Kristov sud će ovo otkriti.

Zlato, srebro i drago kamenje u životima vjernika će proći kroz Božiju pročišćujuću vatru (13. stih), a vjernici će biti nagrađeni na osnovu tih dobrih dijela – koliko smo vjerno služili Kristu (1. Korinćanima 9:4-27), koliko smo bili poslušni Velikom poslanju (Matej 28:18-20), koliko smo bili pobjedonosni nad grijehom (Rimljanima 6:1-4), koliko smo dobro kontrolisali svoj jezik (Jakov 3:1-9), itd. Moraćemo da položimo račun za naša djela, da li su ona bila istinski pokazatelj našeg položaja u Kristu. Vatra Božijeg suda će u potpunosti da spali “drvo, sijeno i slamu” riječi koje smo govorili i stvari koje smo radili, koje nemaju nikakvu vječnu vrijednost. “Tako će dakle svaki od nas dati Bogu račun za sebe.” (Rimljanima 14:12 ).

Drugi sud je onaj nad nevjernicima, kojima će biti suđeno pred Velikim bijelim tronom (Otkrivenje 20:11-15). Ni ovaj sud ne određuje spasenje. Svako ko se tamo nađe je nevjernik koji je odbio Krista tokom života i stoga je već osuđen na ognjeno jezero. Otkrivenje 20:12 kaže da će nevjernicima biti suđeno “po onome, što je napisano u knjigama, po djelima njihovim”. Onima koji su bili odbili Krista kao Gospoda i Spasitelja će biti suđeno samo na osnovu njihovih djela, a pošto nam Biblija kaže da “se djelima zakona neće opravdati nijedan čovjek” (Galaćanima 2:16), oni će biti osuđeni. Nikakva količina dobrih djela i držanje Božijeg zakona neće biti dovoljni za iskupljenje od grijeha. Sve njihove misli, riječi i djela će biti suđeni prema Božijem savršenom standardu i naći će se kao nedovoljni. Neće biti nikakve nagrade za njih, samo vječna osuda i kazna.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o tome kad će nam Bog suditi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries