settings icon
share icon
Pitanje

Ko je Božiji narod?

Odgovor


Izraz "Božiji narod" uvijek ukazuje na jasan odnos. Bog je pozvao Avrama (kasnije Abraham) u Postanku 12, da ostavi svoju zemlju radi nove koju će mu On pokazati. Kad je Avram bio tamo, Bog mu je rekao u Postanku 12:2: "Jer učinit ću te velikim narodom, i blagoslovit ću te, i uvelićat ću ime tvoje; i ti ćeš biti blagoslov". Ovaj narod će postati izraelska nacija, prva skupina koja je nazvana Božijim narodom.

Bog je rekao Izraelu kroz proroka Izaiju: "Ja sam stavio u usta tvoja riječi svoje. Ja sam te skrio u zaštiti ruke svoje, ja, koji sam stvorio nebo, osnovao zemlju, rekao Sionu: 'Ti si moj narod'" (Izaija 51:16). Bog također potvrđuje Izrael kao svoj narod u Ezekielu 38:14, u proroštvu susjednom narodu Gogu.

Da li se oni koji nisu Židovi a vjeruju u židovskog Mesiju (Isusa Krista) smatraju Božijim narodom? Da. Isus je došao za cijelo čovječanstvo, ne samo da spasi Izrael (Rimljanima 1:16, 10:12; Galaćanima 3:28). Odnos koji Bog ima prema svom narodu je više od Njegovog poziva; oni ga također zovu svojim Bogom. David je rekao: "Ali ja znam, Bože moj, da ti ispituješ srca i da voliš iskrenost. I tako ja sve ovo darovah iskrenim srcem i s radošću vidjeh, kako ti je ovaj narod tvoj darivao darove" (1. Ljetopisa 29:17). Ovdje se Božiji narod više raspoznaje po tome što su bili voljni da mu predaju sebe, nego po svojoj nacionalnosti.

Svako ko prihvati Isusa Krista kao Spasitelja i Gospoda postaje dio naroda Božijeg. Do tog odnosa se ne dolazi posjećivanjem crkve ili dobrim djelima. To je svjestan izbor da se slijedi samo Bog. Radi toga i 2. Korinćanima 6:16 i Marko 8:38 upućuju na to da je potrebno donijeti odluku. I kada odlučimo da prihvatimo Boga, On također nas prihvata. Tada smo zaista Njegov narod.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ko je Božiji narod?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries