settings icon
share icon
Pitanje

Kada, zašto i kako nas Gospod disciplinuje kada zgriješimo?

Odgovor


Gospodnje disciplinovanje je često ignorisana činjenica iz života vjernika. Često se žalimo na svoje okolnosti a da ne shvatamo da su one posljedica našeg grijeha i dio Gospodnjeg disciplinovanja u ljubavi i milosti radi tog grijeha. Ovo egocentrično neznanje može da pomogne stvaranju navike grijeha u vjernikovom životu, navlačeći još jače disciplinovanje.

Disciplinovanje ne treba miješati sa hladnokrvnom kaznom. Gospodnja disciplina je odgovor Njegove ljubavi za nas i želje da budemo sveti. “Sine moj, ne misli nisko o Gospodnjoj stegi! Nemoj da ti omrzne njegovo kuđenje! Jer koga Gospodin ljubi, onoga kudi, kao otac sina kojemu hoće dobro.” (Izreke 3:11-12; vidi također Hebreje 12:5-11). Bog će koristiti kušnje, nevolje i razne prepreke da nas vrati sebi u pokajanju. Posljedica stege je jača vjera i obnovljen odnos sa Bogom (Jakov 1:2-4), a da ne pominjemo da se time ruši uticaj koji određeni grijeh ima na nas.

Gospodnja disciplina radi za naše dobro, kako bi On bio proslavljen našim životima. On želi da mi ispoljimo živote svetosti, živote koji odražavaju novu prirodu koju nam je Bog dao: “Kao poslušna djeca ne popuštajte strastima iz prijašnjeg vremena svoga neznanja, nego budite u cijelom svome životu sveti po primjeru Sveca koji vas je pozvao. Pisano je naime: ‘Budite sveti, jer sam ja svet!’” (1. Petrova 1:14-16).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kada, zašto i kako nas Gospod disciplinuje kada zgriješimo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries