settings icon
share icon
Pitanje

Koja su to različita Božija imena i šta ona znače?

Odgovor


Svako od mnogih Božijih imena opisuje neki od aspekata Njegovog mnogostranog karaktera. Ovdje su neka od poznatijih, navedena u Bibliji:

EL, ELOAH: Bog “moćan, jak, istaknut” (Postanak 7:1; Izaija 9:6) – etimološki, El otkriva značenje “sile”, kao što je to u stihu “u mojoj je vlasti nanijeti vam zlo” (Postanak 31:29). El je povezan sa drugim kvalitetima, kao što su integritet (Brojevi 23:19), ljubomora (Ponovljeni zakon 5:9) i saosjećanje (Nehemija 9:31), ali temeljni pojam moći ostaje.

ELOHIM: Bog “Stvoritelj, moćan i jak” (Postanak 17:7; Jeremija 31:33) – oblik množine od Eloah, što se uklapa u doktrinu Trojstva. Od prve rečenice u Bibliji, nenadmašna priroda Božije sile je očita, dok On (Elohim) riječju stvara svijet (Postanak 1:1).

EL SHADDAI: “Bog svemogući”, “Jaki Jakovljev” (Postanak 49:24; Psalam 132:2,5) – govori o Božijoj krajnjoj moći nad svim.

ADONAI: “Gospod” (Postanak 15:2; Suci 6:15) – korišteno namjesto YHWH, za koje su Židovi učili da je previše sveto da bi ga izgovorio grešan čovjek. U Starom zavjetu se YHWH češće koristi u odnosu Boga i Njegovog naroda, dok se Adonai koristi kada se On odnosi prema poganima.

YHWH / YAHWEH / JEHOVAH: “GOSPOD BOG” (Ponovljeni zakon 6:4; Daniel 9:14) – strogo govoreći, ovo je jedino mjerodavno ime za Boga. Prevedeno kao „GOSPOD BOG“ (u nekim prevodima sve velikim slovima) razlikuje se od Adonai, “Gospod”. Otkrivenje tog imena je prvo dato Mojsiju u “JA JESAM KOJI JESAM” (Izlazak 3:14). Ovo ime određuje neposrednost, prisustvo. Yahweh je prisutan, dostupan, blizu svih koji ga prizivaju za oslobođenje (Psalam 107:13), oproštenje (Psalam 25:11) i vođstvo (Psalam 31:3).

YAHWEH-JIREH: “Jahve proviđa” (Postanak 22:14) – ime kojem je Abraham podigao obilježje kada je Bog providio ovna kao žrtvu umjesto Izaka.

YAHWEH-RAPHA: “Gospod koji iscjeljuje” (Izlazak 15:26) – “Jas am GOSPOD koji te iscjeljuje”, i u duši i u tijelu. U tijelu, sprečavajući i liječeći bolesti, a u duši, opraštajući krivicu.

YAHWEH-NISSI: “Gospod stijeg moj” (Izlazak 17:15), gdje stijeg znači mjesto okupljanja u ime podrške. Ovo ime proslavlja uspomenu na pobjedu nad Amalečanima u pustinji, sto je zapisano u 17. poglavlju Izlaska.

YAHWEH-M'KADDESH: “Gospod koji posvećuje, čini svetim” (Izlazak 20:8; Ezekiel 37:28) – Bog je jasan u tome da je On jedini, a ne zakon, onaj koji čisti svoj narod i čini ih svetim.

YAHWEH-SHALOM: “Gospod je mir” (Suci 6:24) – ime koje je dao Gideon oltaru koji je sagradio nakon što ga je anđeo Gospodnji uvjerio da neće umrijeti, kako je mislio da hoće nakon što ga je ugledao.

YAHWEH-ELOHIM: “Gospod nad vojskama” (Postanak 2:4; Psalam 59:5) – kombinacija Božijeg jedinstvenog imena YHWH i generalnog “Gospod”, što naznačava da je On Gospodar nad Gospodarima.

YAHWEH-TSIDKENU: “Gospod, pravda naša” (Jeremija 33:16) – kao i što je slučaj sa imenom YHWH-M’Kaddesh (Gospod koji posvećuje), ovo govori da je Bog jedini koji čini čovjeka pravednim, u konačnici u osobi svog Sina, Isusa Krista, koji je postao grijeh za nas, “da mi postanemo pravda Božja u njemu” (2. Korinćanima 5:21).

YAHWEH-ROHI: “Gospod pastir moj” (Psalam 23:1) – Nakon što je raymišljao o svom odnosu kao pastira, prema svojim ovcama, shvatio je da je to upravo onakav odnos kakav je Bog imao s njim, tako da je izjavio: “Yahweh-Rohi je pastir moj: ništa mi neće nedostajati” (Psalam 23:1).

YAHWEH-SHAMMAH: “Gospod je ovdje” (Ezekiel 48:35) – ime pripisano Jeruzalemu i njegovom Hramu, ukazujući da se jednom odvojena slava Gospodnja (Ezekiel 8—11) vratila (Ezekiel 44:1-4).

YAHWEH-SABAOTH: “Gospod nad vojskama” (Izaija 1:24; Psalam 46:7) – Vojske znači “horde”, i anđela i ljudi. On je Gospod nad vojskama neba i stanovnika zemlje, Židova i pogana, bogatih i siromašnih, gospodara i robova. Ovo ime izražava veličanstvo, moć i autoritet Božiji i pokazuje da je On u stanju da ostvari ono što On naumi.

EL ELYON: “Višnji” (Ponovljeni zakon 26:19) – izvedeno iz hebrejskog korijena za “ići gore”, “uspeti se”, tako da je izvedenica ono što je veoma visoko. El Elyon označava veličanje i govori o apsolutnom pravu na gospodstvo.

EL ROI: “Bog svevidljiv” (Postanak 16:13) – ime pripisano Bogu od strane Hagare, same i očajne u pustinji, nakon što je Saraja bila protjerala (Postanak 16:1-14). Kada je Hagara srela anđela Gospodnjeg, shvatila je da je vidjela Boga samog u teofaniji. Također je shvatila da je El Roi vidio nju u njenoj nevolji i potvrdio da je On Bog koji živi i sve vidi.

EL-OLAM: “Vječni Bog” (Psalam 90:1-3) – Božija priroda je bez početka i kraja, slobodna od svih vremenskih ograničenja, i On sadrži u samom sebi početak uzroka samog vremena. “”Oduvijek, zauvijek, ti si Bog”.

EL-GIBHOR: “Jaki Bog” (Izaija 9:6) – ime koje opisuje Mesiju, Isusa Krista, u ovoj Izaijinoj proročkoj izjavi. Silan kao moćni ratnik, Mesija, Jaki Bog, će uništiti Božije neprijatelje i vladati željeznom palicom (Otkrivenje 19:15). EnglishVrati se na bosansku stranu

Koja su to različita Božija imena i šta ona znače?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries