settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Bog stvorio zlo?

Odgovor


Kao prvo, može da izgleda da ako je Bog stvorio sve stvari, onda zlo mora da je stvoreno od strane Boga. Međutim, zlo nije “stvar”, kao stijena ili elektricitet. Ne možeš imati posudu zla. Ono nema egzistenciju samo po sebi; to je ustvari odstutnost dobra. Na primjer, rupe su stvarne, ali one postoje samo u nečemu drugom. Mi nazivamo odstustvo zemlje rupom, ali ona ne može biti odvojena od zemlje. Tako isto, kad je Bog stvarao, istina je da je sve što je On stvorio bilo dobro. Jedna od stvari koje je stvorio su bila stvorenja koja su imala slobodu da izaberu dobro. Kako bi imali pravi izbor, Bog je morao da dozvoli da, osim dobra, postoji nešto što bi moglo da se izabere. Tako, Bog je dozvolio tim slobodnim anđelima i ljudima da izaberu dobro ili ga odbiju (zlo). Kada postoji loš odnos između dvije dobre stvari mi to zovemo zlo, ali to ne postaje “stvar” za koju je neophodno da je Bog stvori.

Možda će sljedeća ilustracija pomoći. Ako nekoga pitate: “Da li hladnoća postoji?”, odgovor će najvjerovatnije biti: “da”. Međutim, to nije ispravno. Hladnoća ne postoji. Ona je odstustvo topline. Slično tome, tama ne postoji; ona je odstustvo svjetla. Zlo je odstustvo dobra, ili tačnije, zlo je odstustvo Boga. Bog nije morao da stvori zlo, nego radije da samo dozvoli odsustvo dobra.

Bog nije stvorio zlo, ali On dopušta zlo. Da On nije dozvolio mogućnost zla, i čovječanstvo i anđeli bi služili Boga iz obaveze, a ne iz izbora. On nije želio “robote” koji će jednostavno raditi ono što On od njih hoće zato što su tako “programirani”. Bog je dozvolio mogućnost zla kako bismo mi mogli u korijenu da imamo slobodnu volju i izaberemo da li ćemo ili ne željeti da služimo Njemu.

Kao ograničena ljudska bića, mi ne možemo potpuno da razumijemo neograničenog Boga (Rimljani 11:33-34). Ponekad mislimo da razumijemo zašto On radi neke stvari, samo kako bismo kasnije saznali da je to bilo iz drugačije svrhe nego što smo u početku mislili. Bog gleda na stvari iz svete, vječne perspektive. Mi gledamo na stvari iz grešne, zemaljske i vremenski ograničene perspektive. Zašto je Bog stavio čovjeka na zemlju znajući da će Adam i Eva zgriješiti i time donijeti zlo, smrt i patnju cijelom čovječanstvu? Zašto nas sve nije samo stvorio i ostavio nas u nebu gdje bismo svi bili savršeni i bez patnje? Ova pitanja ne mogu biti adekvatno odgovorena sa ove strane vječnosti. Ono što mi možemo da znamo je da je sve što Bog radi sveto i savršeno i da će na kraju uzvisiti Njega. On je dozvolio mogućnost zla kako bi nam dao pravi izbor vezano za to da li ćemo da ga slavimo. Bog nije stvorio zlo, ali ga je dozvolio. Da nije, mi bismo Ga slavili iz obaveze, ne iz izbora nase sopstvene volje.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Bog stvorio zlo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries