settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog stvorio tako prostran univerzum i druge planete, ako život postoji samo na zemlji?

Odgovor


Pitanje da li je Bog stvorio život na drugim planetama je svakako fascinantno. Psalam 19:1 kaže da "nebesa pripovijedaju slavu Božju, djela ruku njegovih navješćuje svod nebeski". Sve što je Bog stvorio, da li smo to vi ili ja, ili divlji svijet, ili anđeli, ili zvijezde i planete, sve je stvoreno za Njegovu slavu. Kada pogledamo Mliječni put koji oduzima dah, ili kroz teleskop gledamo Saturn, odusevljeni smo Božijim čudesima!

David je napisao u Psalmu 8:3: "Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih, mjesec i zvijezde što ih učvrsti". Kada vidimo ogroman broj zvijezda, a onda pročitamo da su naučnici pronašli hiljade i hiljade galaksija, od kojih svaka sadržava milione istih, treba da zastanemo u strahopoštovanju pred Bogom koji je tako nenadmašan da je sve to stvorio i nazvao to djelom svojih ruku! Osim toga, Psalam 147:4 nam kaže da "On određuje broj zvijezda, svaku njezinim imenom naziva". Čovječanstvu je nemoguće da zna koliko zvijezda postoji; Bog ne samo da zna njihov broj, nego također zna i "ime" svake od njih! "Ruka moja zemlju utemelji, desnica mi razape nebesa. Pozovem ih samo, i odmah dolaze." (Izaija 48:13)

Svemir i planete su stvorene za Božiju slavu. Mi znamo da postoje zvijezde i planete izvan našeg solarnog sistema, a i one su, također, stvorene za Njegovu slavu. Stalno širenje univerzuma je još jedna pretpostavka koja tek treba da se dokaže. Sljedeća zvijezda koja je dalja od sunca je udaljena oko 4 svjetlosne godine, a to čak nije ni mjerljivi dio veličine poznatog univerzuma, bilo da se on širi ili ne.

Što se tiče toga da li postoji život na drugim planetama, to jednostavno ne znamo. Za sada, nijedan dokaz za to u našem solarnom sistemu nije pronađen. S obzirom na blizinu zadnjih vremena, malo je vjerovatno da će čovjek dovoljno napredovati da posjeti druge galaksije, prije nego što se Gospod vrati. Gdje god da život postoji ili ne postoji, Bog je i dalje Stvoritelj i onaj koji ima kontrolu nad svim stvarima, i sve je stvoreno na Njegovu slavu.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je Bog stvorio tako prostran univerzum i druge planete, ako život postoji samo na zemlji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries