settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Bog stvaran? Kako mogu da znam zasigurno da je Bog Stvaran?

Odgovor


Znamo da je Bog stvaran, jer je otkrio sebe na tri načina: u stvorenju, u svojoj Riječi i u svom Sinu, Isusu Kristu.

Najosnovniji dokaz Božijeg postojanja je jednostavno ono što je on stvorio. “Uistinu, njegova se nevidljiva svojstva, njegova vječna moć i božanstvo, promatrana po njihovim djelima, opažaju od postanka svijeta. Tako (nevjernici) nemaju isprike” (Rimljanima 1:20). “Nebesa slavu Božiju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih” (Psalam 19:1).

Ako ja pronađem ručni sat na sred poljane, neću pretpostaviti da se on jednostavno “pojavio” niodakle ili da je oduvijek postojao. Na osnovu njegove konstrukcije, pretpostaviću da on ima dizajnera. Ali, ja vidim daleko veću kreaciju i preciznost u svijetu oko nas. Naše mjerenje vremena nije zasnovano na ručnim satovima, nego na Božijoj rukotvorini – stalnoj rotaciji zamlje (i radioaktivnim svojstvima cesiuma – atoma 133). Univerzum očituje veličanstvenu kreaciju i to je dokaz u korist velikog Tvorca.

Ako pronađem kodiranu poruku, tražiću kriptografa da mi pomogne da je dešifrujem. Moja pretpostavka bi bila da postoji neki inteligentan pošiljalac poruke, neko ko ju je kodirao. Koliko je kompleksan DNK “kod” koji mi nosimo u svakoj ćeliji svoga tijela? Zar složenost i svrha DNK nisu dokazi u korist inteligentnog Pisca tog koda?

Bog nije stvorio samo komplikovan i krajnje usklađen fizički svijet, nego je usadio i osjećaj vječnosti u srce svake osobe (Propovijednik 3:11). Čovječanstvo ima jednu urođenu percepciju da u životu postoji nešto više od onoga što oko može sagledati, da postoji egzistencija, viša od ovozemaljske rutine. Naš osjećaj za vječnost se ispoljava na najmanje dva načina: stvaranje zakona i slavljenje.

Svaka civilizacija kroz historiju je vrednovala određene moralne zakone, koji su iznenađujuće slični od kulture do kulture. Na primjer, ideal ljubavi je univerzalno poštovan, dok je čin laganja univerzalno osuđen. Ovaj zajednička moralnost – globalno razumijevanje ispravnog i pogrešnog – ukazuje na uzvišeno Moralno Biće koje nam je dalo takvu savjesnost.

Na isti način, ljudi cijelog svijeta, bez obzira na kulturu, uvijek su njegovali sistem slavljenja. Objekat slavljenja možda varira, ali osjećaj neke “više sile” je neporeciv dio ljudskog bića. Naša sklonost slavljenju je u skladu sa činjenicom da nas je Bog stvorio “na svoju sliku” (Postanak 1:27).

Bog nam je također otkrio sebe kroz svoju Riječ, Bibliju. Kroz cijelo Pismo, postojanje Boga se uzima kao samo-dokaz (Postanak 1:1; Izlazak 3:14). Kada je Benjamin Franklin napisao svoju Autobiografiju, nije gubio vrijeme pokušavajući da dokaže svoje postojanje. Isto tako, Bog ne provodi mnogo vremena dokazujući u svojoj knjizi da on zaista postoji. Priroda Biblije koja mijenja živote, njen integritet i čuda koja su pratila njeno pisanje bi trebalo da budu dovoljna garancija za bliže razmatranje.

Treći način na koji je Bog otkrio sebe je kroz svog Sina, Isusa Krista (Ivan 14:6-11). “U početku bijaše Riječ, i riječ bijaše kod Boga – i Riječ bijaše Bog… I Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama” (Ivan 1:1, 14). U Isusu Kristu “stanuje stvarno sva punina božanstva” (Kološani 2:9).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Bog stvaran? Kako mogu da znam zasigurno da je Bog Stvaran?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries