settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog bio otvrdnuo faraonovo srce?

Odgovor


Izlazak 7:3-4 kaže: “Ja ću ipak otvrdnuti srce faraonu i tako učiniti u egipatskoj zemlji mnoge znake i čudesa. Budući da vas faraon neće poslušati, učinit ću da Egipćani osjete moju moć i izvest ću svoje čete, narod svoj, sinove Izraelove, iz egipatske zemlje, uz velike dokaze svoje moći”. Izgleda nepravedno da Bog otvrdne faraonovo srce i zatim kazni i njega i Egipat za ono što je učinio dok mu je srce bilo tvrdo. Zašto bi Bog otvrdnuo faraonovo srce samo da bi mogao još strožije kazniti Egipat, dodatnim nesrećama?

Prvo, faraon nije bio nedužan ili pobožan čovjek. On je bio brutalni dictator, nad strašnim zlostavljanjem i ugnjetavanjem Izraelaca, kojih je bilo oko 1.5 milion u to vrijeme. Egipatski faraoni su 400 godina porobljavali Izraelce. Prethodni faraon – moguće i baš taj faraon – je naredio da se poubijaju sve muške izraelske bebe pri rođenju (Izlazak 1:16). Faraon kojeg je Bog otvrdnuo je bio zao čovjek, a nacija koju je vodio se bila složila sa, ili u najmanju ruku, nije se usprotivila, njegovim zlim djelima.

Drugo, prije prvih nekoliko nevolja, faraon je sam otvrdnuo svoje srce kada nije dopustio Izraelcima da idu. “A srce faraonovo ostade tvrdo.” (Izlazak 7:13, 22; 8:15). “Kad vidje faraon da opet može odahnuti, ponovno otvrdnu svoje srce” (Izlazak 8:11). “Ali faraon i ovoga puta otvrdnu svoje srce” (Izlazak 8:28). Faraon je mogao poštedjeti Egipat od svih nesreća da nije otvrdnuo svoje sopstveno srce. Bog mu je bio davao sve ozbiljnija upozorenja na nadolazeći sud. Faraon je taj koji je odlučio da osudi sam sebe i svoj narod time što je otvrdnuo srce prema Božijim zapovijedima.

Posljedica otvrdnuća faraonovog srca bilo je to da ga je Bog još više otvrdnuo, dozvoljavajući nekoliko posljednjih nevolja (Izlazak 9:12; 10:20, 27). Faraon i Egipat su sami donijeli ovaj sud na sebe u 400 godina ropstva i masovnih ubistava. Pošto je plata za grijeh smrt (Rimljanima 6:23) a faraon i Egipat su strašno zgriješili Bogu, bilo bi pravedno da je Bog potpuno uništio Egipat. Dakle, to što je Bog otvrdnuo faraonovo srce nije bilo nepravedno, kao što to nije bilo ni Njegovo dovođenje dodatnih pošasti na Egipat. Nevolje, tako užasne kakve su bile, ustvari su pokazale Božiju milost, jer nije potpuno istrijebio Egipat, što bi bila u potpunosti pravedna kazna.

Rimljanima 9:17-18 kaže: “Pismo, nadalje, govori faraonu: ‘Zato sam te upravo podigao da na tebi pokažem svoju moć, da se naviješta moje ime po svoj zemlji.’ Tako dakle: iskazuje milosrđe onome kome hoće, a čini tvrdokornim onoga koga hoće.” Ljudskim očima gledano, izgleda pogrešno da Bog otvrdne srce nekoj osobi a zatim kazni tu istu osobu koju je On otvrdnuo. Biblijski gledano, međutim, mi smo svi zgriješili protiv Boga (Rimljanima 3:23) i pravedna kazna za grijeh je smrt (Rimljanima 6:23). Dakle, to što Bog otvrdnjava i kažnjava nekoga nije nepravedno; ustvari je milostivo u poređenju sa onim što taj neko zaslužuje.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je Bog bio otvrdnuo faraonovo srce?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries