settings icon
share icon
Pitanje

Da li Bog sluša / odgovara molitve grešnika / nevjernika?

Odgovor


Ivan 9:31 kaže: “Znamo da Bog ne uslišava grešnike, nego da uslišava onoga koji poštuje Boga” Također je rečeno da je “jedina molitva koju Bog sluša od grešnika, molitva za spasenje”. Kao rezultat, neki vjeruju da Bog ne sluša i/ili nikad neće odgovoriti molitvu nevjernika. Iz konteksta se međutim vidi da Ivan 9:31 kaže da Bog ne čini čuda kroz nevjernike. 1. Ivanova 5:14-15 nam kaže da Bog odgovara molitve bazirano na tome da li su one u skladu sa Njegovom voljom. Ovaj princip se vjerovatno odnosi na nevjernike. Ako se neki nevjernik pomoli u skladu sa Božijom voljom, Boga ništa ne sprečava da odgovori na takvu molitvu – u skladu sa svojom voljom.

Neki dijelovi Pisma navode kako Bog čuje i uslišava molitve nevjernika. U većini ovih slučajeva uključena je molitva. U jednom ili dva, Bog je odgovorio na vapaj srca (nije rečeno da li je taj plač bio upućen direktno Bogu). U nekim od ovih slučajeva, molitva je izgleda bila dio pokajanja. Ali u drugim, bila je jednostavno potreba za ovozemaljskim blagoslovom, a Bog je odgovorio bilo iz samilosti, bilo kao odgovor na iskreno traženje ili vjeru te osobe. Evo nekoliko odlomaka vezanih za molitvu nevjernika:

Stanovnici Ninive su se molili da ona bude pošteđena (Jona 3:5-10). Bog je odgovorio ovu molitvu i nije uništio grad kao što je namjeravao.

Hagara je tražila od Boga da zaštiti njenog sina Jišmaela (Postanak 21:14-19). Bog ne samo da ga je zaštitio, nego ga je neizmjerno blagoslovio.

U 1. Kraljevima 21:17-29, posebno stihovima 27-29, Ahab posti i tuguje radi Ilijinog proroštva vezano za njegovo potomstvo. Bog odgovara time što neće donijeti propast u Ahabovo vrijeme.

Sirofeničarka iz tirskog i sidonskog kraja je molila Isusa da joj oslobodi kćerku od demona (Marko 7:24-30). Isus je istjerao zlog duha iz kćeri ove žene.

Apostol Petar je bio poslan Korneliju, rimskom stotniku iz Djela 10, jer je ovaj bio pravedan čovjek. Djela 10:2 nam govore kako se Kornelije “molio Bogu bez prestanka”.

Bog daje obećanja koja su primjenliiva na svakoga (i spašene i nespašene), kao npr. u Jeremiji 29:13: “Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim”. Ovo je bio slučaj sa Kornelijem u Djelima 10:1-6. Ali postoje mnoga obećanja koja su, prema kontekstu odlomka, namijenjena samo Kršćane. Pošto su oni prihvatili Isusa kao svog Spasitelja, podstaknuti su da smjelo pristupe tronu milosti kad im zatreba pomoć (Hebrejima 4:14-16). Rečeno nam je da ako tražimo bilo šta što je u skladu sa Božijom voljom, On čuje i daje nam to što smo tražili (1. Ivanova 5:14-15). Postoje mnoga druga obećanja za Kršćane, vezana za molitvu (Matej 21:22; Ivan 14:13, 15:7). Dakle, da, postoje slučajevi u kojima Bog ne odgovara molitve onoga koji ne vjeruje. U isto vrijeme, u svojoj milosti, On može da se umiješa u živote onih koji ne vjeruju tako što će odgovoriti na njihove molitve.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li Bog sluša / odgovara molitve grešnika / nevjernika?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries