settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači to da je Bog neograničen?

Odgovor


Neograničena Božija priroda jednostavno znači da Bog postoji van vremena i prostora i da nije njima ograničen. Neograničen prosto znači “bez granica”. Kada se odnosimo prema Bogu kao “neograničenom”, mi mu se obično obraćamo izrazima kao što su sveznajući, svemoguć, sveprisutan.

Sveznajući znači da je Bog onaj koji zna sve ili da ima neograničeno znanje. Njegovo neograničeno znanje je ono što ga karakteriše kao suverenog vladara i suca nad svim stvarima. Ne samo da Bog zna sve što će se desiti, nego također zna i sve stvari koje bi se mogle desiti. Ništa ga ne može iznenaditi, i niko ne može sakriti grijeh od Njega. Postoje mnogi stihovi u Bibliji gdje Bog otkriva ovaj aspekt svoje prirode. Jedan od njih je 1. Ivanova 3:20: “…Bog je veći od srca našega. On zna sve”.

Svemogući znači da je Bogu sve moguće ili da ima neograničenu silu. Imati svu moć je značajno jer to uspostavlja Božiju sposobnost da ispuni svoju suverenu volju. Pošto je On svemoguć i ima neograničenu moć, ništa ne može spriječiti da se Njegova određena volja ispuni, i ništa ne može osujetiti ili zaustaviti ispunjenje Njegove božanske svrhe. Postoje mnogi stihovi u Bibliji gdje Bog otkriva ovaj aspekt svoje prirode. Jedan od njih je Psalam 115:3: “Naš je Bog na nebesima, sve što mu se svidi to učini.” Ili kad je, kao odgovor na pitanje svojih učenika: “Tko se onda može spasiti?” (Matej 19:25), Isus rekao: “"Ljudima je to nemoguće, a Bogu je sve moguće.” (Matej 19:26).

Sveprisutan znači da je Bog uvijek prisutan. Ne postoji mjesto na koje možemo otići kako bismo izbjegli Njegovu prisutnost. Bog nije ograničen vremenom ili prostorom. On je prisutan u svakom momentu vremena i na svakoj tački prostora. Božija neograničena prisutnost je značajna jer to utvrđuje činjenicu da je On vječan. Bog je oduvijek postojao i uvijek će postojati. Prije nego što je vrijeme započelo, Bog je bio. Prije nego što su svijet ili čak sama materija stvoreni, Bog je bio. On nema početka ni kraja, i nikad nije postojalo vrijeme u kojem On nije postojao, niti će postojati vrijeme kada će on prestati da postoji. I opet, mnogi stihovi u Bibliji nam otkrivaju ovaj aspekt Božije prirode, a jedan od njih je Psalam 139:7-10: “Kamo da idem od duha tvojega i kamo da od tvog lica pobjegnem? Ako se na nebo popnem, ondje si, ako u Podzemlje legnem, i ondje si. Uzmem li krila zorina pa se naselim moru na kraj, i ondje bi me ruka tvoja vodila, desnica bi me tvoja držala.”

Pošto je Bog neograničen, za Njega se također kaže da je uzvišen, što jednostavno znači da je Bog daleko iznad stvorenja i da je i veći i nezavisan od svega stvorenog. Ono što to prosto znači je da je On tako neograničeno nad nama i iznad nas i naše mogućnosti da u potpunosti to shvatimo, da, da nam se nije objavio, ne bismo znali niti razumjeli kakav je. Ali, sa zahvalnošću možemo da kažemo da nas Bog nije ostavio u neznanju vezano za sebe. Umjesto toga, otkrio nam se i kroz sveopšte otkrivenje (stvorenje i našu savjest) i posebno otkrivenje (pisana Riječ Božija, Biblija, i živa Riječ Božija, Isus Krist). Stoga, mi možemo poznavati Boga, možemo znati kako da se pomirimo s Njim i kako da živimo po Njegovoj volji. Uprkos činjenici da smo mi ograničeni a Bog neograničen, mi možemo poznavati i razumjeti Boga pošto nam se on sam otkrio. EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači to da je Bog neograničen?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries