settings icon
share icon
Pitanje

Bog naspram Sotone – ako je Bog svemoguć, zašto On ne ubije Sotonu?

Odgovor


Jedna od misterija kršćanskog života je zašto Bog nije uništio Sotonu odmah nakon što je ovaj zgriješio. Mi znamo da će ga Bog jednog dana poraziti bacajući ga u Ognjeno jezero, gdje će biti mučen dan i noć zauvijek (Otkrivenje 20:10), ali nekad se pitamo zašto ga nije već uništio. Vjerovatno nikad nećemo saznati Božiji pravi razlog, ali ono što znamo zasigurno su određene stvari o Njegovoj prirodi.

Prvo, znamo da je Bog apsolutno suveren nad svim stvorenjem, a to uključuje i Sotonu. Zaigurno, Sotona i njegovi demoni prouzrokuju pustoš u svijetu, ali im je dozvoljena samo određena količina slobode. Također znamo da je Bog isplanirao sve od početka do kraja vremena. Ništa ne može poremetiti Njegove planove, i stvari se razvijaju tačno po rasporedu. "Gospod nad vojskama zakleo se je ovako govoreći: "Zaista, kako sam smislio, tako se zbiva; kako sam zasnovao, tako se svršava" (Izaija 14:24).

Drugo, "znamo, da onima, koji ljube Boga, sve okreće Bog na dobro, onima, koji su pozvani po odluci" (Rimljanima 8:28). Šta god je Bog isplanirao za Sotonu, taj plan će biti najbolji mogući. Božiji savršeni gnjev i pravda će biti zadovoljeni, a Njegova savršena pravednost će biti proslavljena. Oni koji vole Boga i koji čekaju da se Njegov plan ispuni će biti oduševljeni što su dio njega, i slaviće i uzvisivaće Boga kako budu gledali da se taj plan otkriva.

Treće, znamo da sumnjati u Božiji plan i Njegovo određivanje vremena znači dovoditi u pitanje Boga samog, kao i Njegov suda, karakter i samu Njegovu prirodu. Nije mudro sumnjati u Njegovo pravo da radi tačno onako kako On želi. Psalmist nam govori: "Bog — savršen je put njegov" (Psalam 18:30). Kakav god plan dolazi iz uma Svemogućeg, to je najbolji mogući plan. Istina je da ne možemo očekivati da savršeno razumijemo taj um, kako nas i podsjeća: "'Jer misli moje nisu vaše misli, i putovi vaši nisu moji putovi', veli Gospod. Ne, kako je nebo visoko nad zemljom, tako su putovi moji visoki nad vašim putovima i misli moje nad vašim mislima'" (Izaija 55:8-9). Ipak, naša odgovornost prema Bogu je da ga poslušamo, vjerujemo mu i podredimo se Njegovoj volji, razumjeli je ili ne. Što se tiče Njegovog izbora momenta Sotonine smrti, to mora biti najbolji mogući plan, jer je to Božiji plan.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Bog naspram Sotone – ako je Bog svemoguć, zašto On ne ubije Sotonu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries