settings icon
share icon
Pitanje

Da li nas Bog kuša na grijeh?

Odgovor


U Postanku 22:1, hebrejska riječ prevedena kao “kušnja” je riječ nacah, koja znači “testirati, isprobati, dokazati, iskušati, ispitati, staviti na probu ili test.” Pošto postoji toliko mnogo mogućih sinonima, moramo gledati kontekst i uporediti sa drugim odlomcima. Kako čitamo izvještaj o nekom događaju, primjećujemo da Božija namjera nije bila da Abraham završi žrtvovanje Izaka. Međutim, Abraham to nije znao i bio je voljan da ispuni Božiju naredbu, znajući da ako On to zahtijeva, u stanju je podići Izaka iz mrtvih (Hebrejima 11:17-19). Ovaj odlomak u Hebrejima je u nekim Biblijama bolje preveden kao: “Abraham je bio ‘isproban’”, umjesto “kušan”. Dakle, zaključak je taj da u Postanku 22:1 hebrejska riječ prevedena kao “kušan” znači testirati ili provjeriti vrijednost nečega.

Jakov 1:13 daje vodeći princip: niko nema pravo da kaže je kušan “od strane Boga”. Riječ “od” je od suštinske važnosti za razumijevanje ove izjave, jer ona ukazuje na porijeklo nečega. Iskušenje na grijeh ne potiče od Boga. Jakov zaključuje: Bog ne može biti kušan na zlo, niti On kuša ikoga da zgriješi.

Druga važna riječ u ovom razmatranju se nalazi u Jakovu 1:2 – “Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različne napasti, znajući da kušanje vaše vjere gradi strpljivost.” Grčka riječ prevedena kao “napasti” označava nevolju ili nešto što prekida obrazac koji donosi mir, ugodnost, radost i sreću u nečijem životu. Glagolski oblik ove riječi znači “staviti nekoga ili nešto na test”, u svrhu otkrivanja prirode te osobe ili kvalitet te stvari. Bog donosi takve testove da dokaže – i poveća – snagu i kvalitet nečije vjere i pokaže njenu valjanost (st. 2-12). Dakle, prema Jakovu, kada se suočimo sa kušnjama, Božija svrha je da se pokaže naša vjera i proizvede karakter. To je uzvišen, dobar, plemenit motiv.

Postoje li iskušenja koja su dizajnirana da nas navedu da padnemo? Da, ali ona ne dolaze od Boga – ona dolaze od Sotone (Matej 4:1), njegovih zlih anđela (Efežanima 6:12) ili nas samih (Rimljanima 13:14; Galaćanima 5:13). Bog dozvoljava da ih iskusimo i to je za naše dobro. Bog je rekao Abrahamu da prinese Izaka – namjera tog iskušenja nije bila da navede Abrahama na grijeh, nego da testira i dokaže njegovu vjeru. English



Vrati se na bosansku stranu

Da li nas Bog kuša na grijeh?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries