settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da znam da li mi Bog govori da uradim nešto?

Odgovor


Moli se, posebno kada nisi siguran šta je Božija volja za tvoj život. "Ako li kojemu od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga, koji daje svima obilato, i ne kori, i dat će mu se." (Jakov 1:5). "Budi tih pred Gospodom i čekaj ga." (Psalam 37:7). Ako ne znaš šta da se moliš, uvijek možeš lično da uzmeš i moliš stihove kao što su: "Pokaži mi put, kojim da idem; jer k tebi podižem dušu svoju!" (Psalam 143:8) i "Istinom me svojom vodi i pouči me" (Psalam 25:5).

Osnovni način na koji nam Bog zapovijeda je kroz Njegovu Riječ. "Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi." (2. Timoteju 3:16) Ako nam Pismo nešto zapovijeda, nema potrebe da oklijevamo i pitamo se da li je to zaista Božija volja za nas. On toliko brine o nama da je već dao otvoren i jasan vodič za život – Bibliju. "Riječ je tvoja svjetionica nozi mojoj, svjetlo na stazi mojoj." (Psalam 119:105) "Zakon je Gospodnji savršen, krijepi dušu; svjedočanstvo je Gospodnje vjerno, daje mudrost nevještome." (Psalam 19:7) "Kako mladić drži čist život svoj? Ako točno obdržava riječ tvoju." (Psalam 119:9) Isto tako, Bog nikad nije kontradiktoran sam sebi, tako da ti nikad neće tražiti da uradiš nešto što je protivno Pismu. Nikad neće tražiti da zgriješiš. Nikad neće tražiti da uradiš nešto što Isus Krist ne bi uradio. Mi treba da zaronimo u Bibliju, kako bismo znali koja su djela po Božijim standardima. "Imaj uvijek ovu knjigu zakona u svojim ustima i razmišljaj o njoj dan i noć, da brižno držiš sve, što je u njoj napisano." (Jošua 1:8).

Kršćani također imaju Duha Svetoga da razluče šta jeste a šta nije Božija volja za njihove živote. "Duh istine, uvest će vas u svu istinu." (Ivan 16:13). Ponekad će On ili da uznemiri našu savjest ako napravimo pogrešnu odluku, ili će da nam da mir i ohrabri nas kada činimo ispravnu stvar. Čak i ako ne interveniše na tako jasne načine, možemo da imamo sigurnost da je uvijek upleten. Ponekad će Bog da promijeni situaciju bez da mi čak i shvatimo da je djelovao. "Vazda će te voditi Gospod" (Izaija 58:11).

Ako te Bog poziva da napravis korak vjere, ohrabri se Njegovom prisutnošću. "Nisam li ti zapovjedio: budi slobodan i hrabar? Ne boj se i ne plaši se; jer je s tobom Gospod Bog tvoj kuda god ideš." (Jošua 1:9) I zapamti: "I svu svoju brigu bacite na njega, jer se on brine za vas!" (1. Petrova 5:7). "Uzdaj se u Gospoda svim srcem! Na svoju razboritost ne oslanjaj se! Misli na njega na svim putovima svojim; i on će ti ravnati staze." (Izreke 3:5-6)

Ono što ne treba da radimo je da očekujemo da čujemo glasove od Boga. Danas postoji opasan trend, kada ljudi traže da čuju "riječ od Gospoda", van onoga što nam je već dao u Bibliji. "Gospod mi je rekao..." je postala mantra kršćanstva vođenog iskustvom. Nažalost, ono što On "kaže" jednoj osobi je često kontradiktorno onome što "kaže" drugoj, a ta vanbibiljska otkrivenja su se dokazala kao veoma razdorna, cijepajući crkvu za crkvom, jer iskustvo jedne osobe teži da ima prednost nad iskustvom druge. To rezultira haosom, ne donoseći korist nikome osim Sotoni, koji voli da sije neslogu među vjernima. Apostol Petar bi trebalo da nam bude primjer po ovom pitanju. Uprkos čudesnom iskustvu na Gori preobraženja, gdje je gledao proslavljenog Krista kako razgovara sa Mojsijem i Ilijom, odbio je da se oslanja na to iskustvo, umjesto toga izjavljujući: "I tako nam je sad čvršća proročka riječ, i dobro činite, što pazite na nju kao na svjetiljku, koja svijetli u tamnome mjestu" (2. Petrova 1:18-19).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako mogu da znam da li mi Bog govori da uradim nešto?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries