settings icon
share icon
Pitanje

Šta znači da to da je Bog ljubav?

Odgovor


Hajde da pogledamo kako Bblija opisuje ljubav i onda da vidimo nekoliko načina na koje je Bog srž ljubavi. “Ljubav je strpljiva, ljubav je dobrostiva; ljubav ne zavidi, ne hvasta se, ne oholi se. Nije nepristojna, ne traži svoje, ne razdražuje se, zaboravlja i prašta zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve ispričava, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nigda ne prestaje.” (1.Korinćanima 13:4-8a). Ovo je Božiji opis ljubavi i zato što je Bog ljubav (1.Ivanova 4:8), to je ono kakav je On.

Ljubav (Bog) ne nameće sebe nikome. Oni koji mu dolaze to rade kao odgovor na Njegovu ljubav. Ljubav (Bog) pokazuje ljubaznost svima. Ljubav (Isus) čini svima dobro bez pristrasnosti. Ljubav (Isus) ne želi tuđe, živeći ponizan život bez prigovaranja. Ljubav (Isus) se ne hvališe oko toga ko je On bio u tijelu, iako je mogao da nadjača svakoga sa kim je ikad došao u kontakt. Ljubav (Bog) ne zahtijeva poslušnost. Bog nije zapovijedio poslušnost svom Sinu, nego je Isus svojevoljno poslušao svog Oca u nebu. “Ali neka svijet upozna da ja ljubim Oca i da radim kako mi je zapovijedio Otac” (Ivan 14:31). LJubav (Isus) je uvijek gledao interese drugih.

Najveći izraz Božije ljubavi nam je komuniciran u Ivanu 3:16: “Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni.” Rimljanima 5:8 proklamuje istu poruku: “Ali Bog pokaza soju ljubav prema nama time što je Krist, dok smo još bili grešnici, umro za nas.” Iz ovih stihova možemo da vidimo da je Božija najveća želja da mu se pridružimo u Njegovom vječnom domu, nebu. Napravio je put mogućim time što je platio cijenu za naše grijehe. On nas voli zato što je to odabrao kao čin svoje sopstvene volje. Ljubav prašta. “Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti.” (1.Ivanova 1:9)

Dakle, šta znači to da je Bog ljubav? Ljubav je Božija karakteristika. Ljubav je ključni aspect Božijeg karaktera, Njegove osobe. Božija ljubav nije ni na koji način u konfliktu sa Njegovm svetošću, pravednošću, ili čak Njegovim gnjevom. Sve Božije karakteristike su u savršenoj harmoniji. Sve što On radi je u ljubavi, kao što je i sve što radi pravedno i ispravno. On je savršen primjer istinske ljubavi. Čudesno, Bog je dao onima koji su primili Njegovog Sina Isusa kao svog ličnog Spasitelja mogućnost da vole kao što On voli, kroz silu Duha Svetoga (Ivan 1:12; 1.Ivanova 3:1, 23, 24).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta znači da to da je Bog ljubav?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries