settings icon
share icon
Pitanje

Kako Bog izgleda?

Odgovor


Bog je duh (Ivan 4:24), tako da njegov izgled nije nešto što bismo mi mogli opisati. Izlazak 33:20 nam kaže: “Lica mojega ne možeš ugledati; jer ni jedan čovjek ne može me vidjeti i ostati živ”. Kao grešna ljudska bića, nismo u stanju da vidimo Boga u svoj Njegovoj slavi. Njegova pojava je sasvim nezamisliva i previše slavna da bi je grešan čovjek mogao bezbjedno vidjeti.

Biblija bilježi da se Bog pojavljuje ljudima u različitim prilikama. Ovi slučajevi ne bi trebalo da se uzmu kao tačan opis onoga kako Bog izgleda, nego kao Božije otkrivenje samog sebe nama, na način na koji mi to možemo razumjeti. Ono kako Bog izgleda je iznad naše sposobnosti da razumijemo ili opišemo. On daje naznake toga da nas nauči istini o sebi, a ne neophodno zato da bismo imali Njegovu sliku u svojim umovima. Dva odlomka koja silno opisuju Božiju veličanstvenu pojavu su u Ezekielu 1:26-28 i Otkrivenju 1:14-16.

Ezekiel 1:26-28 objavljuje: “Iznad svoda nebeskoga, što se je nalazio nad glavama njihovim, bilo je nešto, što je izgledalo kao safir kamen i bilo kao prijestolje. Na njemu gore, što je bilo kao prijestolje, bila je prilika, što je izgledala kao čovjek. Vidjeh nešto kao sjajan svjetlac, nešto, što je izgledalo kao oganj naokolo. Od bedara gore i od bedara dolje vidjeh kao oganj i svjetlost oko njega. Kao što izgleda duga, kad se pojavi u dane dažda, tako je izgledala svjetlost oko njega.” Otkrivenje 1:14-16 izjavljuje: “A glava njegova i kosa bijela kao bijela vuna, kao snijeg; i oči njegove kao plamen ognjeni; I noge njegove kao mjed, kad se rastopi u peći; i glas njegov kao šum voda mnogih; I imao je u svojoj desnoj ruci sedam zvijezda, i iz usta njegovih izlazio mač oštar s obje strane; i lice njegovo kao što sunce sja u sili svojoj.”

Ovi odlomci predstavljaju Ezekielov i Ivanov najbolji pokušaj da opišu Božiju pojavu. Oni su morali da koriste simboliku kako bi opisali ono za šta ljudski jezik nema riječi, npr. “što je izgledalo kao”, “kao što izgleda”, “lice njegovo kao”, itd. Mi znamo, kad budemo u nebu, da “ćemo ga vidjeti, kao što jest” (1. Ivanova 3:2). Grijeha neće biti više i mi ćemo moći da spoznamo Boga u svoj Njegovoj slavi. EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako Bog izgleda?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries