settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog dozvolio Sotoni i demonima da zgriješe?

Odgovor


Bog je odlučio da i anđelima i čovječanstvu da izbor. Dok nam Biblija ne daje mnogo detalja po pitanju Sotoninog pobunjeništva i pobunjeništva palih anđela, izgleda da je Sotona – vjerovatno najveći od svih anđela (Ezekiel 28:12-18) – u ponosu odlučio da se pobuni protiv Boga, kako bio postao sam svoj bog. Sotona (Lucifer) nije želio da slavi ili posluša Boga; želio je da bude Bog (Izaija 14:12-14). Otkrivenje 12:4 se shvata kao figurativni opis trećine anđela koji su odlučili da slijede Sotonu u njegovoj pobuni, čime su postali pali anđeli – demoni.

Za razliku od čovječanstva, međutim, izbor anđela da li da slijede Sotonu ili da ostanu vjerni Bogu je bio izbor za vječnost. Biblija ne pokazuje da anđeli imaju priliku da se pokaju i da im bude oprošteno. Niti nagovještava da je moguće da neki novi anđeli zgriješe. Oni koji su ostali vjerni Bogu su opisani kao “izabrani anđeli” (1. Timoteju 5:21). Sotona i pali anđeli su znali Boga u svoj Njegovoj slavi. To što su se pobunili uprkos onoga što su znali o Bogu, bilo je krajnje zlo. Posljedica toga je da Bog ne daje ni Sotoni ni palim anđelima priliku da se pokaju. Uz to, Biblija nam ne daje nikakav razlog da vjerujemo da bi se oni pokajali kad bi im Bog i dao šansu (1. Petrova 5:8). On je dao Sotoni i anđelima isti izbor koji je bio dao Adamu i Evi, da ga poslušaju ili ne. Anđeli su imali slobodan izbor da odluče; Bog ih nije tjerao niti je podsticao ijednog anđela da zgriješi. Sotona i njegovi pali anđeli su zgriješili svojom slobodnom voljom i stoga su zaslužili Božiji vječni gnjev u ognjenom jezeru.

Zašto je Bog dao anđelima izbor, kad je znao kakve će biti posljedice? Znao je da će se jedna trećina njih pobuniti i radi toga biti osuđena na vječni oganj. Bog je također znao da će Sotona proširiti svoje pobunjeništvo time što će kušati čovječanstvo na grijeh. Zašto je onda to dozvolio? Biblija nam ne daje izričito odgovor na ovo pitanje. Možemo postaviti isto za skoro svako zlo djelo. Zašto Bog to dopušta? Na kraju uvijek dolazimo do Božijeg suvereniteta nad svojim stvorenjem. Psalmista nam kaže: “Bože, tvoj je put savršen” (Psalam 18:31). Ako su Božiji putevi “savršeni”, možemo vjerovati da je sve što On radi – i sve što On dopusti – također savršeno. Tako je savršeni plan našeg savršenog Boga bio da dozvoli grijeh. Naši umovi nisu Božiji um, niti su naši putevi Njegovi putevi, kako nas i podsjeća u Izaiji 55:8-9.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Zašto je Bog dozvolio Sotoni i demonima da zgriješe?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries