settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Bog fer?

Odgovor


Na sreću po nas, Bog nije fer. To bi značilo da svako primi tačno ono što je zaslužio. U umovima mnogih ljudi, biti fer je kada sve ljude tretiraš na isti način. Da je Bog u potpunosti fer, mi bismo proveli vječnost u paklu plaćajući za naše grijehe, što je tačno ono što zaslužujemo. Svi smo mi sagriješili protiv Boga (Rimljanima 3:23) i stoga smo vrijedni vječne smrti (Rimljanima 6:23). Kad bismo primili ono što zaslužujemo, završili bismo u ognjenom jezeru (Otkrivenje 20:14-15). Ali Bog nije fer; umjesto toga, On je milostiv i dobar, tako da je poslao Isusa Krista da umre na križu umjesto nas, preuzimajući kaznu koju smo mi zaslužili (2. Korinćanima 5:21). Sve što mi treba da uradimo je da vjerujemo u Njega i bićemo spašeni, biće nam oprošteno i primićemo vječni dom u nebu (Ivan 3:16).

Međutim, uprkos Božijoj nježnoj milosti, niko ne bi povjerovao u Njega sam od sebe (Rimljanima 3:10-18). Bog nas je morao privući sebi kako bismo povjerovali (Ivan 6:44). On ne privlači sve, nego samo određene ljude koje je suvereno odabrao (Rimljanima 8:29-30; Efežanima 1:5, 11). To nije “fer” u našim očima jer djeluje kao da Bog ne postupa sa svima jednako. Kakogod, Bog ne mora da izabere nikoga. I opet, bilo bi u potpunosti fer kad bi svi proveli vječnost u paklu. To što Bog nekoga spašava nije nefer prema onima koji ostanu nespašeni, pošto oni primaju tačno ono što su zaslužili.

Oni koje je Bog odabrao su primili Njegovu ljubav i milost. Ali kada Bog privlači naša srca i otvara naše umove, mi svi imamo mogućnost da odgovorimo na otkrivenje u samom stvorenju (Psalam 19:1-3), kao i na savjest koju je Bog stavio u nas (Rimljanima 2:15), i okrenemo se Njemu. Oni koji to ne urade će primiti ono što zaista zaslužuju, pošto su ga odbili. Oni koji ga odbiju će primiti kaznu koja jeste fer (Ivan 3:18, 36). Oni koji vjeruju će primiti mnogo više i mnogo bolje nego ono što zaslužuju. Niko, prema tome, nije kažnjen iznad onoga što zaslužuje. Da li je Bog fer? Ne. Sa zahvalnošću kažemo da je Bog mnogo više nego fer! On je samilostan, milostiv i onaj koji oprašta – ali također svet, pravičan i pravedan. EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Bog fer?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries