Zašto je Bog izabrao Izrael da bude njegov izabrani narod?


Pitanje: Zašto je Bog izabrao Izrael da bude njegov izabrani narod?

Odgovor:
Kad smo kod teme o izraelskoj naciji, navešćemo ono što nam Ponovljeni zakon 7:7-9 kaže: “Nije vas Jahve odabrao i prihvatio zato što biste vi bili brojniji od svih naroda – vi ste zapravo najmanji – nego zato što vas Jahve ljubi i drži zakletvu kojom se zakleo vašim ocima. Stoga vas je Jahve izveo jakom rukom i oslobodio vas iz kuće ropstva, ispod vlasti faraona, kralja egipatskoga. Zato znaj da je Jahve, Bog tvoj, pravi Bog, Bog vjeran, koji drži svoj Savez i milost svoju iskazuje do tisuću koljena onima koji ga ljube i drže njegove zapovijedi.”

Bog je izabrao izraleski narod da bude onaj kroz koji će Isus Krist biti rođen – Spasitelj od grijeha i smrti (Ivan 3:16). Prvo Božije obećanje Mesije je došlo kad su Adam i Eva pali u grijeh (Postanak, 3. Poglavlje). Bog je kasnije potvrdio da će On doći iz linije Abrahama, Isaka i Jakova (Postanak 12:1-3). Isus Krist je krajnji razlog zašto je Bog izabrao Izrael da bude njegov poseban narod. Njemu nije potrebno da ima izabrane ljude, ali je odlučio da radi na taj način. Isus je morao doći kroz neki narod, a Bog je izabrao Izrael za tu svrhu.

Kakogod, Božiji razlog za to da Izrael bude izabran narod nije bio samo radi Mesijinog porijekla. Božija želja je bila da oni idu okolo i uče druge o njemu. Izrael je bila nacija sveštenika, proroka i misionara danih svijetu. Božija namjera je bila da Izrael bude poseban i vidljiv, onaj koji će upućivati druge Bogu i njegovom obećanom proviđenju Otkupitelja, Mesije i Spasitelja. Velikim dijelom, Izrael je pao na ovom zadatku. Međutim, Božija krajnja svrha za taj narod – da dovede Mesiju svijetu – je savešeno ispunjena u osobi Isusa Krista.

English
Vrati se na bosansku stranu
Zašto je Bog izabrao Izrael da bude njegov izabrani narod?

Saznajte kako ...

Provedi večnost sa BogomPrimite oproštaj od Boga