settings icon
share icon
Pitanje

Kako bi trebalo da razumijem koncept Boga Oca?

Odgovor


“Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac: mi se zovemo djeca Božja, i jesmo. Zato svijet ne poznaje nas, jer ne poznaje njega.” (1. Ivanova 3:1) Ovaj odlomak počinje zapovijeđu: “Vidite”. Ivan želi da posmatramo manifestacije Očeve ljubavi. On unosi temu Božije ljubavi u prethodnom poglavlju (1. Ivanova 2:5, 15), kratko je razmatrajući, a zatim je u potpunosti objašnjava u četvrtom poglavlju. Ivanova namjera je da objasni vrstu ljubavi koju je Otac dao svojoj djeci, “kako veliku ljubav” (u nekim prevodima stoji “kojom velikom ljubavlju) – op. prev.). Grčka riječ, koja je prevedena kao “kako velika” se nalazi samo šest puta u Novom zavjetu, i uvijek podrazumijeva oduševljenje i divljenje.

Ono što je zanimljivo da primijetimo ovdje je da Ivan ne kaže: “Otac nas je volio”. Na ovaj način bi on opisivao stanje. Umjesto toga nam kaže da je Otac “obilno izlio” svoju ljubav na nas, a to, sa druge strane, pokazuje djelo i opseg Božije ljubavi. Također je interesantno da zapazimo da je Ivan namjerno izabrao riječ “Otac”. Ta riječ sadrži otac-dijete odnos. Međutim, Bog nije postao Otac kad nas je usvojio kao djecu. Njegovo očinstvo je vječno. On je oduvijek Otac Isusa Krista, a kroz Njega i naš. Mi smo kroz Isusa primili Očevu ljubav i nazvani smo “djeca Božija”.

Kakva je čast da nas je Bog nazvao svojom djecom i dao nam sigurnost da smo, kao Njegova djeca, nasljednici i sunasljednici Kristovi (Rimljanima 8:17). U svom Evanđelju, Ivan nam također govori da Bog daje pravo svima koji u vjeri private Krista kao Gospoda i Spasitelja (Ivan 1:12), da postanu Njegova djeca. Bog proteže svoju ljubav na svog Sina Isusa Krista i, kroz Njega, na svu svoju usvojenu djecu.

Kada nam Ivan kaže: “to je ono što jesmo!”, on objavljuje realnost našeg statusa. Upravo sada, ovog momenta, mi smo Njegova djeca. Drugim riječima, to nije obećanje koje će Bog ispuniti nekad u budućnosti. Ne, istina je da smo mi već Božija djeca. Mi uživamo sva prava i privilegije koje naše usvojenje povlači za sobom, jer smo upoznali Boga kao svog Oca. Kao Njegova djeca smo iskusili Njegovu ljubav. Kao Njegova djeca, mi ga prihvatamo kao svog Oca, jer imamo iskustveno znanje o Bogu. Mi stavljamo svoje povjerenje i vjeru u Njega koji nas voli, brine se za nas i štiti nas kako bi to trebalo da čine naši zemaljski očevi. Također, kako bi zemaljski očevi trebalo da rade, Bog disciplinuje svoju djecu kada oni ne poslušaju ili ignorišu Njegove zapovijedi. On to čini za naše dobro, tako “da budemo dionici njegove svetosti” (Hebrejima 12:10).

Postoji mnogo načina na koje Pismo opisuje one koji vole Boga i slušaju ga. Mi smo nasljednici Božiji i sunasljednici Kristovi (Rimljanima 8:17); mi smo sveto sveštenstvo (1. Petrova 2:5); mi smo nova stvorenja (2. Korinćanima 5:17); i mi smo sudionici božanske prirode (2. Petrova 1:4). Ali više od svega gore navedenog – ono što je značajnije od bilo kojeg zvanja ili pozicije – je jednostavna istina da smo Božija djeca i da je On naš nebeski Otac. EnglishVrati se na bosansku stranu

Kako bi trebalo da razumijem koncept Boga Oca?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries