settings icon
share icon
Pitanje

Da li postoje vanzemaljci ili NLO-i?

Odgovor


Prvo, hajde da definišemo “vanzemaljce” kao nekoga ko “ima sposobnost da pravi moralne izbore, ima intelekt, emocije i volju”. Dalje, pogledajmo nekoliko naučnih činjenica:

1. Čovjek je poslao kosmički brod na skoro svaku planetu našeg solarnog sistema. Nakon istraživanja tih planeta, isključili smo mogućnost da one, osim Marsa i možda Jupiterovog satelita, mogu da obezbijede život.

2. 1976. SAD su poslale dvije sonde na Mars. Svaka je imala instrumente koji su mogli da kopaju po zemlji na Marsu i istražuju da li postoji ikakav trag života. Nisu pronašli apsolutno ništa. Sa druge strane, ako analiziramo tlo najneplodnije pustinje na zemlji ili najsmrznutije zemlje na Antartiku, vidjećemo da su prepuni mikroorganizama. 1997. SAD je poslala izviđački brod na površinu Marsa. On je uzeo više uzoraka i napravio mnogo više eksperimenata. Također nije našao nikakav trag života. Od tad, na Marsu se provelo još nekoliko istraživanja. Rezultati su uvijek bili isti.

3. Astronomi konstantno nalaze nove planete u udaljenim solarnim sistemima. Neki pretpostavljaju da postojanje tolikog broja planeta dokazuje da mora postojati život negdje drugo u univerzumu. Činjenica je da nije nikad dokazano da ijedna od ovih planeta nije ni približna planeti koja ima mogućnost da podržava život. Radi ogromne distance između Zemlje i ovih planeta, nemoguće je donijeti bilo kakav sud vezano za njihovu sposobnost da održe život. Znajući da u našem solarnom sistemu samo Zemlja daje mogućnost za život, evoluliconisti se silno trude da nađu drugu planetu u nekom drugom solarnom sistemu, čije postojanje bi podržalo ideju da se život razvio. Postoji mnogo drugih planeta tamo negdje, ali mi zasigurno ne znamo dovoljno o njima, kako bismo potvrdili da je na njima moguće živjeti.

Dakle, šta Biblija kaže? Zemlja i čovječanstvo su jedinstveni u Božijoj kreaciji. Postanak 1 nas uči da je On stvorio Zemlju prije nego što je i stvorio sunce, mjesec i zvijezde. Djela 17:24, 26 tvrde da “Bog, Stvoritelj svijeta i svega što je u njemu, on koji je Gospodara neba i zemlje, ne prebiva u hramovima sagrađenim rukom… On je izveo sav ljudski rod od jednoga čovjeka i nastanio ga po svoj površini zemaljskoj, pošto je ljudima odredio ustaljena godišnja doba i međe postojbine njihove”.

Prvobitno, čovječanstvo je bilo bez grijeha i sve je na svijetu bilo “veoma dobro” (Posatanak 1:31). Kad je prvi čovjek zgriješio (Postanak 3), posljedica su bili problemi svih vrsta, uključujući bolest i smrt. Čak iako životinje nemaju svoj lični grijeh pred Bogom (one nisu moralna bića), one ipak pate i umiru (Rimljanima 8:19-22). Isus Krist je umro kako bi uklonio tu kaznu koju mi zaslužujemo zbog svog grijeha. Kad se vrati, poništiće prokletstvo koje postoji od Adama (Otkrivenje 21, 22). Zapazimo da Rimljani 8:19-22 tvrde da svo stvorenje ustrajno iščekuje to vrijeme. Važno je također zapaziti da je Krist došao da umre za čovječanstvo i da je umro samo jednom (Hebrejima 7:27; 9:26-28; 10:10).

Ako svo stvorenje sada pati pod prokletstvom, bilo kakav život van Zemlje bi također patio. Ako bismo, radi dokazivanja, pretpostavili da moralna bića postoje na drugim planetama, ona bi također trpila posljedice grijeha; a ako ne sad, onda bi sigurno trpili jednog dana, kad nebesa iščeznu sa velikom lomljavom, kad se počela u ognju rastope (2. Petrova 3:10). Da nisu nikad zgriješili, Bog bi onda bio bi nepravedan što ih kažnjava. Ali ako su zgriješili, a Krist je umro samo jednom (što se desilo na Zemlji), onda ostaju u svom grijehu, što bi opet bilo u suprotnosti sa Božijim karakterom (2. Petrova 3:9). Ovo nas ostavlja sa nerješivim paradoksom – osim ako, naravno, ne postoje moralna bića van Zemlje.

Šta je sa vrstom života na drugim planetama, koja nema moralnu vrijednost i osjetila? Da li alge ili čak psi i mačke mogu biti prisutni na nekoj nepoznatoj planeti? Pretpostavimo da mogu i to onda ne bi poremetilo bilo koji biblijski tekst. Ali bi zasigurno izazvalo problem kad bismo probali da odgovorimo na pitanje kao što je: “Pošto cijelo stvorenje pati, koju bi Bog imao svrhu u tome što je stvorio oblik života koji nema moralni izbor ili osjetila, a koji bi patio na udaljenim planetama?”

Da zaključimo, Biblija ne daje ni jedan razlog da vjerujemo da postoji život negdje drugo u univerzumu. Ustvari, ona nam daje nekoliko ključnih razloga zašto ga tamo ne može biti. Da, psotoji mnogo čudnih i neobjašnjivih stvari koje se dešavaju. Ipak, ne postoji razlog da pripisujemo te fenomene vanzemaljcima ili NLO-ima. Ako postoji uzrok koji se može razaznati iza ovih navodnih događaja, više je vjerovatno da je duhovne prirode i, specifičnije, demonskog porijekla.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li postoje vanzemaljci ili NLO-i?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries