settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Biblija relevantna danas?

Odgovor


Hebrejima 4:12 kaže: „Uistinu je živa i djelotvorna riječ Božja. Ona je oštrija od svakoga dvosjeklog mača i prodire do rastavljanja duše i duha, zglobova i moždine, i može suditi nakane i misli srca.“ Iako je Biblija dovršena prije otprilike 1900 godina, njena vjerodostojnost i relevantnost za današnjicu je ostala nepromijenjena. Ona je jedini objektivni izvor svih otkrivenja koja nam je Bog dao o sebi i svom planu za čovječanstvo.

Biblija sadrži veliki dio informacija o prirodnom svijetu, koje su potvrđene od strane naučnih posmatranja i istraživanja. Neki od ovih odlomaka se nalaze u Levitskom zakoniku 17:11; Propovjedniku 1:6,7; Jobu 36:27-29; Psalmu 102:26-28 i Kološanima 1:16,17. Kako se biblijska priča o Božijem otkupljujućem planu za čovječanstvo odvija, mnogo se različitih karaktera živo opisuje. U tim opisima, Biblija daje veliki dio informacija o ljudskom ponašanju i tendencijama. Naše svakodnevno iskustvo nam pokazuje da su ove informacije tačnije od bilo kog psihološkog studija i da više opisuju ljudsko stanje. Mnoge historijske činjenice koje su zapisane u Bibliji su bile potvrđene vanbiblijskim izvorima. Historijska istraživanja često pokazuju da se biblijski i vanbiblijski izvještaju u velikom dijelu slažu oko istih događaja.

Kako god, Biblija nije historijska knjiga, psihološki studij ili naučni tekst. Ona je opis koji nam je Bog dao o tome ko je On, kao i njegove želje i planove za čovječanstvo. Najveličanstvenija komponenta ovog otkrivenja je priča o našoj odvojenosti od Boga, grijehom, i Božijem proviđenju za obnovljenje zajedništva s njim, kroz žrtvu njegovog Sina, Isusa Krista, na križu. Naša potreba za otkupljenjem se ne mijenja. Niti Božija čežnja da nas pomiri sa sobom.

Biblija sadrži veliki broj tačnih i relevantnih informacija. Njena najvažnija poruka – otkupljenje – je univerzalno i bezvremenski primjenjiva na čovječanstvo. Božija riječ nikad neće biti prvaziđena, potisnuta ili usavršavana. Kulture se mijenjaju, zakon se mijenja, generacije dolaze i prolaze, ali Riječ Božija je isto tako relevantna danas, kako je bila kad je napisana. Cijelo Pismo ne mora obavezno da je direktno primjenjivo na nas danas, ali ono cijelo sadrži istinu koju možemo i trebalo bi da primijenimo na svoje živote danas.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li je Biblija relevantna danas?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries