settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o upravljanju finansijama?

Odgovor


Biblija ima mnogo da kaže o upravljanju finansijama. Kad je posuđivanje u pitanju, ona je u globalu protiv toga. Vidi Izreke 6:1-5; 20:16; 22:7, 26-27 (“Bogataš vlada nad siromasima, a dužnik je sluga vjerovniku… Ne budi među onima koji daju ruku, koji jamče za dugove: ako nemaš čime nadoknaditi, zašto da ti oduzmu i postelju ispod tebe?”). Iznova i iznova, Biblija upozorava protiv gomilanja bogatstva i podstiče nas da, umjesto toga, tražimo duhovno blago. Izreke 28:20: “Čestit čovjek stječe blagoslov, a tko hrli za bogatstvom, ne ostaje bez kazne.” Vidi također Izreke 10:15; 11:4; 18:11; 23:5.

Izreke 6:6-11 nude mudrost vezano za lijenost i finansijski krah koji je neizbježan rezultat nje. Rečeno nam je da uzmemo u obzir vrijednog mrava koji radi da prikupi hranu za sebe. Odlomak također upozorava protiv spavanja u vrijeme kad bi trebalo da se radi na nečemu profitabilnom. “Ljenivac” je lijena osoba koja bi se radije odmarala nego radila. Kraj takve osobe je osiguran – siromaštvo i potreba. Na drugom kraju ovog spektra je onaj koji je opsjednut zgrtanjem novca. Takav, prema Propovjedniku 5:10, nikad nema dovoljno bogatstva koje bi ga moglo zadovoljiti i on mora grabiti više i više. 1. Timoteju 6:6-11 također upozorava protiv zamke žudnje za novcem.

Umjesto želje da se zgrće bogatstvo za sebe, biblijski model je model davanja, ne uzimanja. “Ovo velim: tko škrto sije, škrto će i žeti; tko obilato sije, obilato će i žeti! Neka svako dadne kako je srcem odlučio, a ne sa žalošću i na silu, jer ‘Bog ljubi vesela dariovaoca’” (2. Korinćanima 9:6-7). Podstaknuti smo i da budemo dobri upravitelji onoga što nam je Bog dao. U Luki 16:1-13, Isus iznosi parabolu o nepoštenom upravitelju, kako bi nas upozorio na posljedice lošeg upravljanja. Pouka priče je “Ako niste bili vjerni u lažnom bogatstvu, tko će vam povjeriti pravo?” (stih 11). Mi smo također odgovorni za proviđanje našim domaćima, kako nas 1. Timoteju 5:8 podsjeća: “Ako se tko za svoje, osobito za ukućane, ne brine, zanijekao je vjeru; gori je od nevjernika”.

Da zaključimo, šta Biblija kaže o upravljanju novcem? Odgovor može da se sumira u jednu riječ – mudrost. Treba da budemo mudri u pogledu našeg novca. Treba da štedimo, ali ne da ga gomilamo. Treba da trošimo, ali prema potrebama i sa kontrolom. Treba da damo nazad Bogu, radostno i požrtvovano. Treba da koristimo svoj novac kako bismo pomogli drugima, ali razborito i pod vođstvom Božijeg Duha. Nije pogrešno biti bogat, ali je pogrešno voljeti pare. Nije pogrešno biti siromašan, ali je pogrešno trošiti pare na beznačajne stvari. Biblijska dosljedna poruka u vezi upravljanja novcem je biti mudar.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o upravljanju finansijama?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries