settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o kremiranju? Da li bi Kršćani trebalo da budu kremirani?

Odgovor


Biblija nam ne daje specifično učenje o kremiranju. Postoje navodi u Starom Zavjetu o ljudima koji su spaljeni na smrt (1. Kraljevima 16:18; 2. Kraljevima 21:6) i o ljudskim kostima koje su izgorjele (2. Kraljevima 23:16-20), ali ovo nisu primjeri kremiranja. Zanimljivo je primijetiti da su u 2. Kraljevima 23:16-20 ljudske kosti koje su gorjele na oltaru, oskrnavile oltar. U isto vrijeme, Starozavjetni zakon nigdje ne govori da se mrtvo ljudsko tijelo ne smije spaliti, niti se povezuje bilo kakvo prokletstvo ili sud nad nekim ko je kremiran.

Kremiranje se praktikovalo u biblijsko vrijeme, ali nije bilo uobičajeno u krugu Izraelaca ili Novozavjetnih vjernika. U kulturama biblijskog vremena, polaganje u grobnicu, pećinu ili u zemlju je bio uobičajen način za odlaganje ljudskog tijela (Postanak 23:19; 35:4; 2. Ljetopisa 16:14; Matej 27:60-66). I dok je sahranjivanje bilo uobičajena praksa, Biblija nigdje ne zapovijeda da to mora biti jedini metod odlaganja tijela.

Da li je kremiranje nešto što bi Kršćanin trebalo da uzme u obzir? Ponavljamo, ne postoji izričita biblijska zapovijest protiv kremiranja. Neki vjernici jesu protiv kremiranja i kao temelj uzimaju to da ono nije u skladu s tim da će jednog dana Bog uskrsnuti naša tijela i ponovo ih ujediniti sa našom dušom/duhom (1. Korinćanima 15:35-58; 1. Solunjanima 4:16). Međutim, činjenica da je tijelo kremirano ne otežava Bogu da uskrsne to tijelo. Tijela Kršćana koji su umrli prije hiljadu godina su do sad već pretvorena u prašinu. Ovo ni na koji način neće spriječiti Boga da ih uskrsne. On ih je stvorio i Njemu nije problem da to ponovo učini. Kremiranje samo “ubrza” proces pretvranja tijela u prah. Bog je jednako moćan da uskrsne ostatke nekoga ko je kremiran i nekoga ko nije kremiran. Pitanje pokopa i kremiranja se kreće unutar kršćanske slobode. Osoba ili familija koja razmatra ovu tematiku bi trebalo da se moli za mudrost (Jakov 1:5) i slijedi ubjeđenje koje dobije nakon toga. EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o kremiranju? Da li bi Kršćani trebalo da budu kremirani?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries