settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o eutanaziji?

Odgovor


Tematika o eutanaziji može biti veoma teška. Postoje dvije strane koje je teško izbalansirati. S jedne strane, ne želimo da uzmemo nečiji život i prerano ga ugasimo. A sa druge strane, u kom momentu jednostavno dozvolimo osobi da umre i ne pravimo sljedeće korake kako bismo ga održavali?

Najvažnija istina koja vodi do zaključka da je Bog protiv eutanazije je Njegov suverenitet. On zna da je fizička smrt neizbježna (Psalm 89:49; Hebrejima 9:27). Međutim, samo je Bog suveren nad tim kad i kako će nastupiti nečija smrt. Job svjedoči u Jobu 30:23: “Da, znadem da si me smrti predao, saborištu zajedničkom svih živih.” Propovjednik 8:8a objavljuje: “Vjetar niko ne može svladati, niti gospodariti nad danom smrtnim”. Bog ima zadnju riječ nad smrću (vidi također 1. Korinćanima 15:26, 54-56; Hebrejima 2:9, 14-15; Otkrivenje 21:4). Eutanazija je ljudski način da uzurpira Božiji autoritet.

Smrt je prirodna pojava. Ponekad Bog dozvoli da neka osoba pati duže vrijeme prije nego što umre; nekad je nečija patnja kratka. Niko ne uživa u patnjama, ali to nam ne daje za pravo da odlučujemo da li je neko spreman da umre. Često je se kroz patnje otkrije Božija svrha. “U sretan dan uživaj sreću, a u zao dan razmišljaj: Bog je stvorio jedno kao i drugo…” (Propovjednik 7:14). Rimljani 5:3 naučavaju da nevolja rađa strpljivost. Bog se brine za one koji vape da smrt prekine njihove patnje. On daje svrhu životu do samog kraja. Samo Bog zna šta je najbolje za nekoga i Njegovo vrijeme, čak i kad je u pitanju nečija smrt, je savršeno.

U isto vrijeme, Biblija nam ne zapovijeda da radimo sve što možemo kako bismo sačuvali nekoga u životu. Ako nekome aparati održavaju život, nije ih nemoralno isključiti i dozvoliti da ta osoba umre. Ako je neko u stalnom vegetativnom stanju za duži period, tada uklanjanje sprava koje održavaju nečije tijelo živim ne bi bio prekršaj protiv Boga. Ako Bog nekoga želi da drži u životu, On je savršeno sposoban da to i uradi, bez pomoći aparata.

Donošenje ovakve odluke je veoma teško i bolno. Nikad nije lako reći doktoru da ugasi ono što podržava život voljene osobe. Mi nikad ne bi trebalo da tražimo prerano okončanje nečijeg života, ali u isto vrijeme ne treba ni da odemo u krajnost u pretjeranom pokušavanju da nekoga zadržimo u životu. Najbolji savjet za svakoga ko se suočava sa ovom odlukom je da se moli Bogu za mudrost (Jakov 1:5). EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta Biblija kaže o eutanaziji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries