settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Armenijanizam i da li je bibijski?

Odgovor


Armenijanizam je sistem vjerovanja koji pokušava da objasni odnos između Božije suverenosti i čovjekove slobodne volje, posebno u odnosu na spasenje. Nazvan je po Jacobu Arminiusu (1560—1609), holandskom teologu. Dok Kalvinizam naglašava Božiji suverenitet, Armenijanizam stavlja akcenat na odgovornost čovjeka. Ako ga raščlanimo na pet tačaka, slično pet tačaka Kalvinizma, to bi bile sljedeće:

(1) Djelomična izopačenost – čovječanstvo je izopačeno, ali još uvijek sposobno da traži Boga. Mi smo pali i pokvareni smo grijehom, ali ne do te tačke da ne možemo da izaberemo da dođemo Bogu i prihvatimo spasenje, uz pomoć Božije milosti koja tome prethodi. Pošto joj je data takva milost, ljudska volja je slobodna i ima moć da se pokori uticaju Duha. Napomena: mnogi Armenijanci odbijaju djelomičnu izopačenost i drže se pogleda veoma sličnom kalvinističkoj potpunoj izopačenosti. (2) Uslovni odabir – Bog "bira" samo one za koje zna da će da izaberu da vjeruju. Niko nije predodređen ni za raj ni za pakao. (3) Neograničeno iskupljenje – Isus je umro za sve, čak i one koji nisu odabrani i koji neće povjerovati. On je umro za cijelo čovječantvo i bilo ko može biti spašen vjerom u Njega. (4) Odeoljiva milost – Božijem pozivu na spasenje može da se odupre i/ili taj poziv može da se odbije. Mi možemo da se odupremo Božijem privlačenju ka spasenju, ako tako odaberemo. (5) Uslovno spasenje – kršćani mogu da izgube svoje spasenje ako uporno odbijaju uticaj Svetog Duha na njihove živote. Kako bi kršćanin zadržao svoje spasenje, mora da ga održava. Napomena: mnogi Armenijanci poriču "uslovno spasenje" i umjesto toga se drže "vječne sigurnosti".

Jedina tačka Armenijanizma u koju Kalvinisti od četiri tačke vjeruju da je biblijska je treća – neograničeno iskupljenje. Prva Ivanova 2:2 kaže: "I on je pomirna žrtva za grijehe naše, i ne samo naše, nego i svega svijeta". Druga Petrova 2:1 nam kaže da je Isus otkupio čak i lažne proroke koji su osuđeni: "A bilo je i lažnih proroka u narodu, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, koji će unijeti pogubna krivovjerja i zatajiti Gospodina, koji ih otkupi, i dovodit će tako sebi brzu propast". Isusovo spasenje je dostupno bilo kome i svima koji će vjerovati u Njega. On nije umro samo za one koji će biti spašeni.

Kalvinizam od četiri tačke (zvanični stav službe Got Questions) nalazi da su ostale četiri tačke Armenijanizma nebiblijske, u različitim nivoima. Rimljani 3:10–18 iznose čvrste tvrdnje o izopačenosti u potpunosti. Uslovni odabir, ili odabir zasnovan na Božijem poznavanju ljudskh djelovanja unaprijed, umanjuje Njegovu suverenost (Rimljanima 8:28–30). Odoljiva milost podcjenjuje Božiju silu i odlučnost. Uslovno spasenje čini ga nagradom za djela, umjesto darom milosti (Efežanima 2:8–10). Postoje problemi u svakom od ova dva sistema, ali Kalvinizam ima mnogo više biblijskih osnova nego Armenijanizam. Međutim, oba prave propust u adekvatnom objašnjenju odnosa između Božije suverenosti i ljudske slobodne volje – usljed činjenice da je nemoguće za ograničeni ljudski um da spozna koncept koji samo Bog može u potpunosti da razumije.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je Armenijanizam i da li je bibijski?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries