settings icon
share icon
Pitanje

Šta je animizam?

Odgovor


Animizam je vjerovanje da sve ima dušu ili duh, animu na latinskom, uključujući životinje, biljke, kamenje, planine, rijeke i zvijezde. Animisti vjeruju da je svaka anima snažan duh koji može da im pomogne ili ih povrijedi i da treba da se slavi ili da je se plaši, ili na neki način prepozna. Animizam je primitivna religija čije pristalice već hiljade godina obožavaju životinje, zvijezde i idole bilo koje vrste, i praktikuju spiritizam, vračanje, proricanje i astrologiju. Oni koriste magiju, uroke, čaranje, sujeverje, amajlije, talismane, čini, ili bilo šta za šta vjeruju da će im pomoći da se zaštite od zlih duhova i da zadobiju dobre.

Elementi animizma su prisutni u mnogim lažnim religijama, uključujući hinduizam, mormonizam i sve New Age kultove. Lažne religije uvijek na neki način naučavaju da je duh unutar ljudskih bića zapravo Bog, a da će nam praktikovanje te religije pomoći da to shvatimo i razvijemo božanski duh, tako da mi, također, možemo biti Bog. Ovo je ista laž koju je sotona širio još od Edenskog vrta, kada je kušao Adama i Evu, govoreći im: “Postaćete kao Bog” (Postanak 3:5).

Biblija nedvosmisleno tvrdi da postoji jedan Bog i da je sve ostalo, od anđela na nebu do zrnaca pijeska na plaži, On stvorio (Postanak 1:1). Bilo koja religija koja naučava da postoji više od jednog boga naučava laž. “Prije mene nije bilo boga, niti će ga poslije mene biti.” (Izaija 43:10) i “Ja sam Gospod, nema drugoga, nema drugoga boga osim mene.” (Izaija 45:5). Slavljenje lažnih bogova, koji uopšte nisu ni bogovi, je grijeh koji Bog posebno mrzi, jer ga lišava slave koja je s pravom Njegova. Mnogo puta u Bibliji On zabranjuje slavljenje lažnih bogova.

Uz to, Biblija strogo zabranjuje praktikovanje animista. “Čovjek ili žena koji među vama postanu zazivači duhova ili vračari neka se kazne smrću; neka se kamenuju i neka njihova krv padne na njih.” (Levitski zakonik 20:27) Animistička praksa su otvorena vrata za demone, da uđu u živote ljudi. Biblija oštro osuđuje one koji praktikuju takve stvari (Ponovljeni zakon 18; Levitski zakonik 20; Izaija 47).

Kao što je slučaj sa svim lažnim religijama, animizam je samo još jedna šema sotone, oca laži. A ipak je mnoge širom svijeta prevario “protivnik vaš, đavao, (koji) kao lav ričući obilazi i traži, koga da proždere” (1. Petrova 5:8).EnglishVrati se na bosansku stranu

Šta je animizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries