settings icon
share icon
Pitanje

Da li su knjige poput 90 minuta u Nebu i 23 minuta u Paklu bazirane na Bibliji?

Odgovor


Najprodavanije knjige u skorije vrijeme, Nebesa su stvarna, autora Todd Burpa, 90 minuta u Nebu, Don Pipera i 23 minuta u Paklu, Bill Wiesea, pokrenule su pitanje – da li Bog daje vizije raja i pakla danas? Da li je moguće da Bog povede ljude u Pakao i/ili Raj i onda ih šalje nazad, u cilju da nam uruči poruku? Dok popularnost ovih novih knjiga stavlja u prvi plan koncept, sveoubuhvatna tvrdnja nije ništa novo. Knjige kao što su Božansko otkrivenje pakla i Božansko otkrivenje Neba, od Meri Baxter i Vidjeli smo Nebesa, Roberts Liardona, bile su dostupne godinama. Ključno pitanje je – da li su ovakve tvrdnje biblijski čvrste?

Prvo, važno je zapaziti da, naravno, Bog MOŽE da da nekoj osobi viziju raja ili pakla. Dao je takvu viziju Apostolu Pavlu, u 2. Korinćanima 12:1-6. Izaija je imao jedno nevjerovatno iskustvo, kao što je zapisano u 6. Poglavlju Izaije. Da,moguće je da su Piper, Wiese i Baxter zaista bili u raju/paklu i da su se vratili. Konačno, samo Bog zna da li su ove tvrdnje istinite ili su rezultat pogrešne percepcije, pretjerivanja ili, još gore, potpune obmane. Jedini način da mi to razlučimo je da uporedimo vizije i iskustva sa Rječju Božijom.

Ako je Bog zaista dao nekome viziju raja ili pakla, jedna stvar koju možemo da znamo zasigurno je da bi ona bila u potpunom skladu sa Njegovom Rječju. Vizija neba koju bi Bog dao ni u kom slučaju ne bi bila kontradiktorna Pismu, kao što su poglavlja 21-22 iz Otkrivenja. Dalje, ako je Bog zaista dao mnogim ljudima vizije raja i pakla, vizije koje On daje nikako ne bi proturječile jedna drugoj. Da,one bi mogle biti različite i mogle bi biti fokusirane na drugačije detalje, ali ne bi bile kontradiktorne.

Kao što je to slučaj sa bilo kojom knjigom napisanom od strane bilo kojeg autora: „A sve kušajte; što je dobro, zadržite! Uklanjajte se od svake vrste zla!” (1. Solunjanima 5:21-22). Ako čitate ovakve knjige, čitajte sa pronicljivošću. Uvijek uporedite ono što autor kaže sa Pismom. Najvažnije, nikada ne dozvolite da nečije tuđe iskustvo i interpretacija tog iskustva oblikuje vaše razumijevanje Pisma. Pismo mora da se koristi da tumači iskustvo, a ne obrnuto. Budite blagosloveni i ohrabreni onim što se dogodilo drugim ljudima, ali ne dozvolite da njihova iskustva budu temelj vaše vjere ili hoda sa Bogom.

Sve u svemu, nalazimo da su 90 minuta u Nebu, Dona Piper-a i Nebesa su stvarna, Todd Burpo-a najviše biblijske i najvjerodostojnije od svih dostupnih knjiga. Izgleda da Piper i Burpo pristupaju ovoj temi sa poniznošću i iskrenošću. Bilo da su ove vizije zaista od Boga ili ne, iskustva izgleda da su čudesna. Iako, ponavljamo, čitajte sa zdravom dozom razboritosti i posvećenosti Bibliji kao apsolutnom izvoru istine.

Kada je Apostol Pavle „bio odnesen u raj”, on je „čuo neiskazane riječi, kojih čovjeku nije slobodno govoriti” (2. Korinćanima, 12:4). Slično tome, Apostol Ivan (Otkrivenje 10:3-4) i prorok Daniel (Daniel 8:26; 9:24; 12:4) su dobili uputstva da prikriju dijelove vizija koje su dobili. Bilo bi prilično čudno da je Bog tražio od Pavla, Ivana i Daniela da zataje određene dijelove onoga što im je otkrio, samo da bi, 2000 godina kasnije, dao čak veće vizije, te ih čak objelodanio u potpunosti ljudima današnjice. Naša je tvrdnja to da bi na knjige koje pišu o vizijama i putovanjima u nebo i pakao trebalo da se gleda sa skepticizmom i. što je najvažnije. biblijski.

EnglishVrati se na bosansku stranu

Da li su knjige poput 90 minuta u Nebu i 23 minuta u Paklu bazirane na Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries