settings icon
share icon
Pitanje

Ko su dvadeset četiri (24) starješine iz Otkrivenja?

Odgovor


Otkrivenje 4:4 izjavljuje: "I oko prijestolja bijahu dvadeset i četiri prijestolja, i na prijestoljima, sjeđahu dvadeset i četiri starješine, obučene u bijele haljine, i imahu krune zlatne na glavama svojim." Knjiga Otkrivenja nigdje određeno ne kaže ko su dvadeset i četiri starješine. Kakogod, oni najvjerovatnije predstavljaju Crkvu. Nije vjerovatno da su anđeoska bića, kako neki pretpostavljaju. Činjenica da sjede na tronovima navodi na to da vladaju sa Kristom. Nigdje u Pismu anđeli ne vladaju niti sjede na tronovima. Za Crkvu se, međutim, iznova kaže da ona upravlja i vlada sa Kristom (Otkrivenje 2:26-27, 5:10, 20:4; Matej 19:28; Luka 22:30).

Pored toga, grčka riječ koja se ovdje prevodi kao "starješine" se nikada ne koristi za anđele, već za ljude, posebno one određenih godina koji su zreli i sposobni da upravljaju Crkvom. Riječ starješina se ne bi mogla primijeniti na anđele koji nikad ne stare. Njihova odjeća bi također mogla da ukaže na to da su to ljudi. Iako se anđeli pojavljuju u bijelom, bijele haljine se obično odnose na vjernike, simbolišući Kristovu pravednost, stavljenu na nas pri spasenju (Otkrivenje 3:5,18; 19:8).

Zlatne krune koje starješne nose također ukazuje da su ovo ljudi, a ne anđeli. Krune nigdje nisu obećane anđelima, niti su anđeli ikad viđeni da ih nose. Riječ prevedena kao "kruna" ovdje se odnosi na pobjedničku krunu, koju nose oni koji su se uspješno takmičili i osvojili pobjedu, kako je Krist obećao (Otkrivenje 2:10; 2. Timoteju 4:8; Jakov 1:12).

Neki ljudi vjeruju da ove dvadeset i četiri starješine predstavljaju Izrael, ali u vrijeme ove vizije, on kao narod nije bio cijeli otkupljen. Starješine iz istog razloga ne mogu predstavljati svete iz Velike nevolje – nisu se još svi bili obratili u doba Ivanove vizije. Najvjerovatnija opcija je da oni predstavljaju uznesenu Crkvu koja pjeva pjesme otkupljenja (Otkrivenje 5:8-10). Oni nose pobjedničke krune i otišli su na mjesto koje je za njih pripremio njihov Otkupitelj (Ivan 14:1-4).

EnglishVrati se na bosansku stranu

Ko su dvadeset četiri (24) starješine iz Otkrivenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries